Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εύθραυστη η εκεχειρία ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνιους

Και τα δύο μέρη έχουν δεσμευτεί να σεβαστούν την κατάπαυση του πυρός, αλλά έχουν προειδοποιήσει ότι θα απαντήσουν εάν προκληθούν.

Εύθραυστη η εκεχειρία ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνιους

Η εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και των πολιτοφυλακών στη Λωρίδα της Γάζας διατηρείται, αλλά οι ζημιές που προκλήθηκαν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές είναι σημαντικές.

Στις 9 Μαΐου, ο Ισραηλινός Στρατός επιτέθηκε στην αποκαλούμενη επιχείρηση «Ασπίδα και βέλος», βομβαρδίζοντας στόχους της Ισλαμικής Τζιχάντ στον θύλακα, στην οποία η πολιτοφυλακή απάντησε με πολυάριθμες βολίδες ρουκετών.

Σε αυτή την κλιμάκωση, 33 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Γάζα – τουλάχιστον 15 άμαχοι, έξι από αυτούς παιδιά . Από την πλευρά του Ισραήλ, έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι: μια ηλικιωμένη γυναίκα της οποίας το διαμέρισμα χτυπήθηκε από ρουκέτα και ένας Παλαιστίνιος αγρότης που βοσκούσε κοντά στη Λωρίδα της Γάζας. Οι κάτοικοι της Γάζας σάρωναν τα ερείπια των σπιτιών τους για οτιδήποτε μπορούσαν να σώσουν.

Το Ισραήλ άνοιξε ξανά τα δύο συνοριακά του περάσματα με τη Γάζα, το κλείσιμο των οποίων επηρέασε Παλαιστίνιους με άδειες εργασίας ή άδεια πρόσβασης σε βασική ιατρική περίθαλψη που δεν είναι διαθέσιμη στην φτωχή επικράτεια. Το μέτρο επέτρεψε επίσης την είσοδο φορτηγών καυσίμων που μπορούν πλέον να τροφοδοτούν το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στο Στριπ.

Και τα δύο μέρη έχουν δεσμευτεί να σεβαστούν την κατάπαυση του πυρός, αλλά έχουν προειδοποιήσει ότι θα συνεχίσουν να πυροβολούν εάν προκληθούν.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v