Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Για 12η διαδοχική φορά αύξησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας

Τα ανέβασε κατά 25 μονάδες βάσης, όπως και αναμενόταν. Πλέον βρίσκονται στο πιο υψηλό σημείο από το 2008, καθώς επιδιώκει να περιορίσει τον πληθωρισμό. Δεν προβλέπει πια ύφεση για τη βρετανική οικονομία.

Για 12η διαδοχική φορά αύξησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, στο 4,5% σήμερα Πέμπτη, ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, λέγοντας ότι ενδέχεται να χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις εάν συνεχιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Οπως σημειώνει το Reuters, είναι η 12η διαδοχική άνοδος των επιτοκίων, καθώς επιδιώκει να περιορίσει τον πληθωρισμό που είναι ο πιο υψηλός πλέον από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη οικονομία.

Η κεντρική τράπεζα δεν προβλέπει πλέον ύφεση αφού αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη από τα ζοφερά νούμερα που κυκλοφόρησαν τον Φεβρουάριο, προχωρώντας στη μεγαλύτερη τέτοιου είδους αναβάθμιση από τότε που δημοσίευσε για πρώτη φορά τις προβλέψεις της το 1997.

Ωστόσο, αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί πιο αργά από ό,τι ήλπιζε, κυρίως λόγω των απροσδόκητων μεγάλων και επίμονων αυξήσεων των τιμών τροφίμων.

«Εάν υπάρχουν ενδείξεις για πιο επίμονες πιέσεις, τότε θα απαιτηθεί περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής», ανέφερε η κεντρική τράπεζα, διατηρώντας την ίδια καθοδήγηση για τις μελλοντικές ενέργειες που είχε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ψήφισαν 7-2 υπέρ της αύξησης των επιτοκίων, σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες των οικονομολόγων από δημοσκόπηση του Reuters, καθώς τα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής Silvana Tenreyro και Swati Dhingra εξέφρασαν και πάλι την αντίθεσή τους σε περαιτέρω σύσφιξη.

Η BoE ήταν η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που άρχισε να αυξάνει το κόστος δανεισμού τον Δεκέμβριο του 2021, αλλά έχει κατηγορηθεί από τους επικριτές της ότι δεν κινήθηκε αρκετά επιθετικά καθώς ο πληθωρισμός κατευθυνόταν προς το υψηλό 40ετών του 11,1% που χτύπησε τον Οκτώβριο.

Η στερλίνα υποχωρεί 0,2% έναντι του δολαρίου, στο $1,260.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v