Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν φτάνει το οπλοστάσιο των $30 δισ. για την αντεπίθεση της Ουκρανίας

Το κρίσιμο στοιχείο του αιφνιδιασμού θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο δύσκολο να επιτευχθεί έναντι ενός μεγαλύτερου και καλύτερα προετοιμασμένου ρωσικού στρατού. Kαθυστερεί η αντεπίθεση, κατά παρτίδες φτάνουν τα όπλα, δηλώνει ο Ζελένσκι.

Δεν φτάνει το οπλοστάσιο των $30 δισ. για την αντεπίθεση της Ουκρανίας

Με όπλα άνω των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προμηθεύτηκε πρόσφατα από τους συμμάχους της, η Ουκρανία προετοιμάζεται για μια αντεπίθεση που μπορεί να ωθήσει τη Ρωσία πιο κοντά στον τερματισμό του πολέμου της ή να δείξει ότι καμία πλευρά δεν έχει αρκετή δύναμη πυρός για να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, τα στρατεύματα του Κιέβου θα αξιοποιήσουν αυτό το υλικό που έχει παραδοθεί από τον Δεκέμβριο, για να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τις ρωσικές θέσεις και να ανακαταλάβουν τα κατεχόμενα εδάφη. Το ερώτημα είναι αν είναι αρκετό.

Μια εξέλιξη παρόμοια με την επίθεση της Ουκρανίας στο Χάρκοβο πέρυσι θα μπορούσε να βοηθήσει να τερματιστεί πρόωρα μια εισβολή που έχει διαταράξει τις αγορές ενέργειας και σιτηρών, τροφοδοτώντας κρίσεις κόστους ζωής σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, αυτή τη φορά το κρίσιμο στοιχείο του αιφνιδιασμού θα μπορούσε να αποδειχθεί δυσκολότερο να επιτευχθεί έναντι ενός μεγαλύτερου και καλύτερα προετοιμασμένου ρωσικού στρατού. Και για να πετύχει, η Ουκρανία θα χρειαστεί να εκτελέσει μια περίπλοκη επιχείρηση συνδυασμένων όπλων, χωρίς το πλεονέκτημα της αεροπορικής υπεροχής, για την οποία λίγοι στρατιώτες στον κόσμο έχουν την απαραίτητη εκπαίδευση.

Αυτό σημαίνει συντονισμό πεζικού, τεθωρακισμένων και αεράμυνας για να μεγιστοποιηθεί ο αντίκτυπος των άνω των 200 αρμάτων μάχης, 300 οχημάτων μάχης πεζικού και άλλων όπλων που έχει λάβει η Ουκρανία από τον Δεκέμβριο.

Ζελένσκι: Καθυστερεί η αντεπίθεση λόγω έλλειψης όπλων

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Πέμπτη ότι η πολυαναμενόμενη αντεπίθεση κατά του ρωσικού στρατού καθυστερεί λόγω της έλλειψης όπλων και τεθωρακισμένων οχημάτων, που «φθάνουν κατά παρτίδες».

«Με αυτό που έχουμε ήδη, μπορούμε να προχωρήσουμε και, νομίζω, να έχουμε επιτυχία», είπε ο Ζελέσνκι στο BBC. «Αλλά θα χάναμε πολλούς ανθρώπους. Νομίζω ότι αυτό είναι απαράδεκτο. Πρέπει λοιπόν να περιμένουμε. Χρειαζόμαστε ακόμα λίγο χρόνο».

Το Λονδίνο έστειλε στο Κίεβο πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς

Η Βρετανία προμήθευσε στην Ουκρανία πολλούς πυραύλους κρούζ μεγάλου βεληνεκούς «Storm Shadow», μετέδωσε σήμερα το CNN επικαλούμενο ανώτερους δυτικούς αξιωματούχους. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πληροφορία αυτή πως «οι ένοπλες δυνάμεις μας θα δώσουν την κατάλληλη απάντηση».

Την περασμένη εβδομάδα, όπως θυμίζει το ΑΠΕ, μια ομάδα ευρωπαϊκών χωρών με επικεφαλής τη Βρετανία ζήτησε από εταιρείες να εκφράσουν ενδιαφέρον για να προμηθεύσουν στην Ουκρανία πυραύλους βεληνεκούς μέχρι 300 χιλιομέτρων, όμως η Βρετανία ανακοίνωσε προχθές, Τρίτη, ότι δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση για την αποστολή των όπλων αυτών.

Η Βρετανία και άλλες δυτικές χώρες έχουν αυξήσει φέτος τις υποσχέσεις τους για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι θα στείλει στην Ουκρανία 14 από τα δικά της άρματα μάχης Challenger 2, κάτι που παρακίνησε άλλες χώρες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Γερμανίας, να στείλουν κι αυτές άρματα μάχης.

Οι Storm Shadow, οι οποίοι κατασκευάζονται από την ευρωπαϊκή εταιρεία πυραύλων MBDA, είναι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύονται από αεροσκάφος και είναι σχεδιασμένοι για επιθέσεις εναντίον στόχων υψηλής αξίας, όπως ενισχυμένα μπούνκερ και σημαντικές υποδομές, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας. Έχουν βεληνεκές μεγαλύτερο των 250 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τον κατασκευαστή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v