Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοιχτή πόρτα για αύξηση επιτοκίων από ΕΚΤ και τον Σεπτέμβρη...

Παραμένει ως επιλογή, καθώς επιμένει ο πληθωρισμός. Δεν υπάρχει σιγουριά για ανάπαυλα και οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας αρχίζουν να το αποδέχονται.

Ανοιχτή πόρτα για αύξηση επιτοκίων από ΕΚΤ και τον Σεπτέμβρη...

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αρχίζουν να αποδέχονται ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να χρειαστεί να συνεχιστούν τον Σεπτέμβριο, για να τεθεί πλήρως υπό έλεγχο ο πληθωρισμός, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, η εξαρτώμενη από τα δεδομένα προσέγγιση της ΕΚΤ σημαίνει ότι τυχόν απόψεις για το τι θα μπορούσε να συμβεί σε τέσσερις μήνες μπορούν εύκολα να αλλάξουν. Παρ' όλα αυτά, ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής από όλο το φάσμα του Διοικητικού Συμβουλίου εικάζουν ότι δύο περαιτέρω αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης μπορεί να μην επαρκούν για να τιθασεύσουν τις τιμές καταναλωτή, είπαν οι πηγές, οι οποίες αρνήθηκαν να κατονομαστούν επειδή οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές.

Αυτό θα σήμαινε μια δυνητική τρίτη κίνηση, όταν οι αξιωματούχοι θα επανέλθουν στις 14 Σεπτεμβρίου μετά τις καλοκαιρινές τους διακοπές, ανεβάζοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 4% από το τρέχον επίπεδο του 3,25%. Μέχρι τότε, θα έχουν στα χέρια τους τέσσερις περαιτέρω μετρήσεις για τον πληθωρισμό και μια ακόμη τριμηνιαία έρευνα για τον τραπεζικό δανεισμό.

Με την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ να απέχει πάνω από ένα μήνα, δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, ενώ δεν υπάρχει καμία αίσθηση σιγουριάς ότι ο κύκλος σύσφιξής τους είναι στα πρόθυρα μιας παύσης.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν την ΕΚΤ να φτάνει σε τερματικό επιτόκιο 3,75% τον Ιούλιο. Η Danske Bank είναι μεταξύ μιας μικρής μειοψηφίας που προβλέπει ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα φτάσει στο 4% τον Σεπτέμβριο.

Ο πιο ειλικρινής δημόσιος υπαινιγμός μέχρι στιγμής από ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου προήλθε από τον επικεφαλής της Τράπεζας της Λετονίας Μάρτινς Κάζακς, ο οποίος είπε σε συνέντευξή του αυτή την εβδομάδα ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να υποθέτουν ότι η αυστηροποίηση της ΕΚΤ θα σταματήσει τον Ιούλιο.

Ισως μπαίνουμε στην τελική ευθεία της αύξησης επιτοκίων, δήλωσε ο επικεφαλής της Bundesbank. «Φτάνουμε στην περιοχή της νομισματικής πολιτικής που θεωρείται περιοριστική». Ο Γιοακίμ Νάγκελ πρόσθεσε ωστόσο ότι «δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με τις αυξήσεις επιτοκίων, πρέπει να είμαστε επίμονοι».

Οι αυξήσεις μισθών τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Η ΕΚΤ πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική σε αυτούς τους πιθανούς κινδύνους»,  πρόσθεσε η Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι «υπάρχει ακόμη πολλή αβεβαιότητα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v