Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Συνελήφθη ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Τζορτζ Σάντος

Αντιμετωπίζει 13 βαρύτατες κατηγορίες για απάτες, ξέπλυμα χρήματος, υπεξαίρεση και άλλα πολλά. «Χρησιμοποίησε πολιτικές χορηγίες για να γεμίσει τις τσέπες του», δηλώνει ο εισαγγελέας της Νέα Υόρκης.

ΗΠΑ: Συνελήφθη ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Τζορτζ Σάντος

Συνελήφθη και κρατείται ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής της Νέας Υόρκης Τζορτζ Σάντος, ενώ του έχει απαγγελθεί πληθώρα κατηγοριών από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, αντιμετωπίζει 13 κατηγορίες, μεταξύ άλλων για απάτη, ξέπλυμα χρήματος, υπεξαίρεση δημόσιων πόρων και ψευδείς δηλώσεις στη Βουλή, μεταδίδει το CNN.

Ο 34χρονος βουλευτής τέθηκε υπό κράτηση στο Μέλβιλ του Λονγκ Άιλαντ, στην έδρα του FBI, και ακολούθως μεταφέρθηκε στο δικαστήριο στο Central Islip.

Κορυφαίοι Δημοκρατικοί, αλλά και ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί της Νέας Υόρκης, καλούσαν τον Σάντος να παραιτηθεί εξαιτίας κατηγοριών για εγκληματική συμπεριφορά στην προεκλογική εκστρατεία του, αλλά και προσωπική ανεντιμότητα εδώ και πάνω από δεκαετία.

Ο πρόεδρος της Βουλής Κέβιν Μακάρθι δήλωσε ότι θα εξετάσει τις κατηγορίες προτού αποφασίσει αν πρέπει να απομακρυνθεί από το Κογκρέσο ο Σάντος.

Κατά τη διάρκεια της σύντομης θητείας του, ο βουλευτής έχει προλάβει να κατηγορηθεί για παραβίαση των νόμων περί χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας και σύγκρουσης συμφερόντων. Επίσης, έχει κατηγορηθεί ότι έκλεψε μετρητά, σχεδίαζε απάτη με πιστωτικές κάρτες και έκανε ψευδείς δηλώσεις σχετικά με τα σχολεία που φοίτησε και την επαγγελματική προϋπηρεσία του.

Πεντάμηνη έρευνα, που ξεκίνησε λίγο μετά την εκλογή του τον Νοέμβριο, έριξε φως σε μερικά από τα «μυστήρια αξιώματά του» που περιλαμβάνονταν σ' ένα βιογραφικό επιτευγμάτων της Wall Street που αποδείχθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο.

Ο Σάντος έχει παραδεχτεί ότι προέβη σε κάποιους «παραπλανητικούς ισχυρισμούς» σχετικά με την εκπαίδευση και την οικονομική του κατάσταση, αλλά αρνείται τις πιο σοβαρές κατηγορίες.

«Χρησιμοποίησε πολιτικές χορηγίες για να γεμίσει τις τσέπες του, ζήτησε επιδόματα ανεργίας που θα έπρεπε να είχαν πάει σε Νεοϋορκέζους που είχαν χάσει τη δουλειά τους και είπε ψέματα στη Βουλή των Αντιπροσώπων», ανακοίνωσε ο Breon Peace, εισαγγελέας της ανατολικής Νέας Υόρκης.

Όταν κατέθεσε υποψηφιότητα το 2020, ο Σάντος είχε μηδενικά περιουσιακά στοιχεία και εισόδημα 55.000 δολαρίων. Δύο χρόνια αργότερα, δήλωσε περιουσία 11,2 εκατ. δολ., με μισθό 750.000 δολάρια, γράφει το Bloomberg.

Κατά τη διάρκεια της νικηφόρας εκστρατείας του πέρυσι, στις ενδιάμεσες εκλογές, σύμφωνα με την πολιτική των Ρεπουμπλικανών κατήγγειλε τους Δημοκρατικούς για θέματα εγκληματικότητας και για τον υψηλό πληθωρισμό. Το μήνυμά του βρήκε απήχηση στα προάστια της Νέας Υόρκης, όπου οι υποψήφιοι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος κέρδισαν τέσσερις έδρες κατακτώντας τελικά οριακή πλειοψηφία στην αμερικανική Βουλή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v