Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HΠΑ: Σφίγγει η στρόφιγγα των τραπεζικών δανείων

Το ποσοστό των αμερικανικών τραπεζών που αυστηροποίησαν τα κριτήρια για δάνεια σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκε στο 46%, από 44,8% το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

HΠΑ: Σφίγγει η στρόφιγγα των τραπεζικών δανείων

Οι αμερικανικές εμπορικές τράπεζες αυστηροποίησαν τα κριτήρια για τη χορήγηση δανείων και η ζήτηση για εμπορικά και βιομηχανικά δάνεια αποδυναμώθηκε το πρώτο τρίμηνο, διευρύνοντας μια τάση που ξεκίνησε πριν εμφανιστούν πρόσφατες πιέσεις στον τραπεζικό τομέα, σύμφωνα με έρευνα της Fed. 

Το ποσοστό των αμερικανικών τραπεζών που αυστηροποίησαν τα κριτήρια για δάνεια σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις αυξήθηκε στο 46%, από 44,8% το τέταρτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Fed με τραπεζικά στελέχη που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Η κατάρρευση τεσσάρων περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ από τον Μάρτιο έχει πυροδοτήσει αναταραχή στον χρηματοπιστωτικό τομέα και έχει αυξήσει τις ανησυχίες ότι οι δανειστές θα περιορίσουν την πρόσβαση σε πιστώσεις με τρόπο που θα μπορούσε να οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η έκθεση δείχνει επίσης πολύ χαμηλότερη ζήτηση για δάνεια.

Το ποσοστό των τραπεζών που ανέφεραν μεγαλύτερη ζήτηση για εμπορικά και βιομηχανικά δάνεια μειώθηκε κατά 55,6% το πρώτο τρίμηνο.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από το 2009. Το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί κατά 31,3% το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με την έρευνα.

Oι τράπεζες είχαν αρχίσει ήδη τη σύσφιξη της πίστωσης από την περασμένη χρονιά, σε μεγάλο βαθμό λόγω του υψηλότερου κόστους δανεισμού από τις αυξήσεις επιτοκίων της Fed. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v