Γιατί οι οπαδοί της Λίβερπουλ χλεύαζαν τον εθνικό ύμνο

Ποιος είπε ότι η πολιτική δεν χωράει στο ποδόσφαιρο. Ο σύλλογος είχε επιβεβαιώσει ότι θα ακουστεί το “God Save the King” πριν τον αγώνα του Σαββάτου. Οι φίλαθλοι πήγαν προετοιμασμένοι, το έχουν ξανακάνει. Η ιστορία της πόλης δίνει την απάντηση.

Γιατί οι οπαδοί της Λίβερπουλ χλεύαζαν τον εθνικό ύμνο

Οι φίλαθλοι της Λίβερπουλ αποδοκίμασαν έντονα τον εθνικό ύμνο του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος ακούστηκε από τα μεγάφωνα του «Άνφιλντ» για να τιμήσει τη στέψη του βασιλιά Καρόλου το περασμένο Σάββατο, στον αγώνα της ομάδας ενάντια στην Μπρέντφορντ.

Οι παίκτες των δύο ομάδων παρατάχθηκαν στις δύο πλευρές του κέντρου του αγωνιστικού χώρου την ώρα που ακουγόταν ο εθνικός ύμνος του Ηνωμένου Βασιλείου. Στη συνέχεια ακούστηκαν από την πλευρά των οπαδών της Λίβερπουλ έντονες αποδοκιμασίες και χλευασμοί, ενώ μερικοί φώναζαν ρυθμικά το όνομα της πόλης, το ομώνυμο με την ομάδα Λίβερπουλ.

Ο προπονητής της ομάδας, Γιούργκεν Κλοπ, δήλωσε μετά τον αγώνα:

«Σέβομαι πως είναι μια «μεγάλη» μέρα για την Αγγλία. Όμως ήταν ξεκάθαρο ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο. Αυτό επιτρέπεται, από τη στιγμή που δεν συνέβη κάτι περαιτέρω.

Δεν φώναζαν υβριστικά συνθήματα ή κάτι τέτοιο. Ο κόσμος απλά έδειξε πως δεν είναι ευχαριστημένος για το πώς αντιμετωπίστηκε ο λαός του Λίβερπουλ, ως πόλη και ως σύλλογος στο παρελθόν».


Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι οπαδοί της ομάδας αποδοκιμάζουν τον εθνικό ύμνο, με το πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτού του γεγονότος να «έρχεται» στον περσινό τελικό του FA Cup ενάντια στην Τσέλσι. Πολλοί μάλιστα αποδοκίμασαν τον πρίγκιπα Ουίλιαμ όταν εμφανίστηκε μέσα στο γήπεδο.

Ο σύλλογος είχε επιβεβαιώσει ότι θα ακουστεί το “God Save the King” πριν τον αγώνα του Σαββάτου ενάντια στην Μπρέντφορντ για να τιμήσει την στέψη του βασιλιά Καρόλου παρά τις αρνητικές απόψεις των οπαδών του πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Η Λίβερπουλ είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή της την προηγούμενη Παρασκευή:

«Πριν από τη σέντρα και σε αναγνώριση του αιτήματος της Premier League για τον εορτασμό της στέψης, οι παίκτες και οι αξιωματούχοι θα συγκεντρωθούν γύρω από τον κεντρικό κύκλο όταν θα παιχτεί ο εθνικός ύμνος.

Είναι, φυσικά, προσωπική επιλογή το πώς όσοι βρεθούν το Σάββατο στο Άνφιλντ θα τιμήσουν αυτή την περίσταση και γνωρίζουμε ότι ορισμένοι οπαδοί έχουν έντονες απόψεις σχετικά με αυτό».

Γιατί όμως αποδοκιμάζουν οι οπαδοί της Λίβερπουλ;

Γιατί όμως οι οπαδοί της Λίβερπουλ έχουν ιστορικό στο να αποδοκιμάζουν τον βρετανικό εθνικό ύμνο; Η απάντηση έχει να κάνει με την Ιστορία της ίδιας της πόλης.

Το Λίβερπουλ υπέφερε κατά τη διάρκεια της αποβιομηχάνισης της βρετανικής οικονομίας στις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Το 1981, οι τρομακτικές οικονομικές συνθήκες, σε συνδυασμό με τις εντάσεις μεταξύ της Αστυνομίας και της αφρικανικής-καραϊβικής κοινότητας, οδήγησαν σε εννέα ημέρες ταραχών στην πόλη.



Μετά τις ταραχές, η κυβέρνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ μίλησε για «ελεγχόμενη παρακμή» της πόλης.

Κατά τη διάρκεια εκείνης της δεκαετίας, οι κάτοικοι του Λίβερπουλ άρχισαν να βλέπουν τους εαυτούς τους ως παρείσακτους, ξεχωριστούς από την υπόλοιπη χώρα, και ο χειρισμός της καταστροφής του Χίλσμπορο το 1989 από το κράτος εδραίωσε περαιτέρω αυτά τα αισθήματα, τα οποία είναι κατά του καθεστώτος της μοναρχίας.

Η αποδοκιμασία του ύμνου είναι ένας τρόπος για ορισμένους από τους οπαδούς του συλλόγου να εκφράσουν την αντίθεσή τους προς το κατεστημένο και είναι μια ευκαιρία να το κάνουν ενώπιον ενός παγκόσμιου κοινού.

Η στέψη του βασιλιά το Σάββατο έρχεται επίσης σε μια εποχή που πολλοί αισθάνονται τις καταστροφικές συνέπειες της σοβαρής κρίσης του κόστους ζωής που επηρεάζει πλέον ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο υψηλός πληθωρισμός, η πολυετής στασιμότητα των μισθών και η ξαφνική και απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας έχουν αφήσει εκατομμύρια Βρετανούς στα όρια της φτώχειας.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ξοδεύει δεκάδες εκατομμύρια χρήματα των φορολογουμένων για μια λαμπερή γιορτή, όπως αυτή της στέψης του βασιλιά Καρόλου.

Η κοινωνική και οικονομική ανισότητα είναι κάτι που συνεχίζει να εξοργίζει πολλούς στην πόλη του Λίβερπουλ, η οποία κλίνει προς την Αριστερά.

ΠΗΓΕΣ: ΕΡΤ, CNN

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v