Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύμα καύσωνα χτύπησε τον ευρω-νοτο, καυτός ο Απρίλης

Γιατί η Ισπανία και η Πορτογαλία είχαν τον πιο ζεστό Απρίλιο που έχει καταγραφεί ποτέ. Τι προβλέπεται για το φετινό καλοκαίρι. Αυξημένη πιθανότητα για συνθήκες Ελ Νίνιο. Ποιες χώρες είχαν δροσιά-έκπληξη.

Κύμα καύσωνα χτύπησε τον ευρω-νοτο, καυτός ο Απρίλης

Η Ισπανία και η Πορτογαλία κατέγραψαν τον πιο ζεστό Απρίλιο που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς μια μάζα ζεστού αέρα έφερε θερμοκρασίες πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου, ακόμη και κοντά στους 40 βαθμούς, σε ορισμένες περιοχές στο τέλος του μήνα.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο περασμένος μήνας ήταν ο τέταρτος πιο ζεστός Απρίλης που έχει καταγραφεί παγκοσμίως για την περίοδο 1991-2020, σύμφωνα με έκθεση της υπηρεσίας γεωσκόπησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus. Τμήματα της Αφρικής, η περιοχή γύρω από την Κασπία Θάλασσα, η Νοτιοανατολική Ασία, η Ιαπωνία και η Βόρεια Αμερική ήταν όλα πολύ πιο θερμά από το μέσο όρο.

Η ακραία ζέστη στην περιοχή της δυτικής Μεσογείου θα ήταν σχεδόν αδύνατη χωρίς την κλιματική αλλαγή, κατέληξε μια διαφορετική επιστημονική έκθεση την περασμένη εβδομάδα. Τα αέρια του θερμοκηπίου που εκπέμπονται από τον άνθρωπο έχουν θερμάνει τον πλανήτη κατά περίπου 1,2 βαθμό Κελσίου από την προβιομηχανική εποχή και κάθε χρόνο από το 2015, οι χρονιές είναι από τις πιο ζεστές που έχουν καταγραφεί.

Οι μέσες θερμοκρασίες στην Ιβηρική Χερσόνησο τον Απρίλιο ήταν 3 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του διαστήματος 1991-2020, σύμφωνα με την ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία Aemet. Οι μέγιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του μήνα ήταν 4,7 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο, με 38,8 βαθμούς Κελσίου να έχουν καταγραφεί στο αεροδρόμιο της νότιας πόλης της Κόρδοβα στις 27 Απριλίου.

Το κύμα καύσωνα σημειώθηκε εν μέσω μιας εκτεταμένης ξηρασίας που πλήττει την περιοχή για δεύτερη διαδοζική χρονιά. Ο Απρίλιος ήταν ο πιο ξηρός μήνας της Ισπανίας από τότε που ξεκίνησαν να διατηρούνται αρχεία το 1961, σύμφωνα με την Aemet. Ο μήνας ήταν επίσης πιο ξηρός από τον μέσο όρο σε περιοχές νότια των Άλπεων, σε περιοχές της μεσογειακής Γαλλίας, της βορειοδυτικής Σκανδιναβίας, των χωρών της Βαλτικής και μεγάλου μέρους της δυτικής Ρωσίας.

Φέτος, οι μέσες θερμοκρασίες αναμένεται να παραμείνουν υψηλές εν μέσω αυξανόμενης πιθανότητας να εμφανιστεί ένα συμβάν Ελ Νίνιο προς το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς. Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει όταν ο ισημερινός Ειρηνικός θερμαίνεται και αντιδρά με την ατμόσφαιρα, διαταράσσοντας τα καιρικά μοτίβα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Κατά τη διάρκεια του Απριλίου, «παρατηρήθηκαν θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου στον ισημερινό ανατολικό Ειρηνικό, κάτι που αποτελεί πρώιμο σημάδι για πιθανή μετάβαση σε συνθήκες Ελ Νίνιο που συχνά οδηγούν σε υψηλότερες θερμοκρασίες παγκοσμίως», δήλωσε η Samantha Burgess, αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus.

Αντίθετα, η Αλάσκα, η Μογγολία, η Αραβική Χερσόνησος, η Ινδία και η Αυστραλία ήταν πιο κρύες από το μέσο όρο τον Απρίλιο. Εν τω μεταξύ, οι νοτιοανατολικές ΗΠΑ, τμήματα της ανατολικής Ασίας, η βορειοδυτική Αυστραλία και η Τανζανία ήταν πιο υγρά από το μέσο όρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v