Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλος πωλητής στη Wall Street ο Μπάφετ το 1ο τρίμηνο

Μετοχές 13,3 δισ. δολ. πούλησε η Berkshire Hathaway του διάσημου επενδυτή και κάθεται σε βουνό μετρητών 130,6 δισ. δολ. Η πιθανή αμερικανική χρεοκοπία και το «Γούντστοκ του καπιταλισμού».

Μεγάλος πωλητής στη Wall Street ο Μπάφετ το 1ο τρίμηνο

Η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ πούλησε μετοχές αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων και επένδυσε λίγα χρήματα στην αγορά μετοχών των ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς ο διάσημος επενδυτής δεν είδε ιδιαίτερα ελκυστικά χαρακτηριστικά σε μια ευμετάβλητη αγορά.

Η Berkshire αποκάλυψε το Σάββατο ότι είχε πουλήσει μετοχές αξίας 13,3 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο ενώ αγόρασε μετοχές για κλάσμα αυτού του ποσού. Αντίθετα, έβαλε 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια για την επαναγορά των μετοχών της, καθώς και 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές άλλων επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο.

Τα στοιχεία υπογραμμίζουν τον αγώνα που κάνει η Berkshire για να αξιοποιήσει το βουνό των μετρητών της σε μια εποχή που ο Buffett και ο επί χρόνια δεξί του χέρι Charlie Munger θεωρούν τις αποτιμήσεις «δυσάρεστες». Το βουνό μετρητών της εταιρείας έχει αυξηθεί κατά 2 δισ. δολάρια από την αρχή του τρέχοντος έτους, στα 130,6 δισ. δολάρια, το υψηλότερο επίπεδό από τα τέλη του 2021.

Ο Munger τον περασμένο μήνα είπε στους Financial Times ότι οι επενδυτές θα πρέπει να μειώσουν τις προσδοκίες τους για αποδόσεις στο χρηματιστήριο, καθώς η Federal Reserve αυξάνει τα επιτόκια και η οικονομία επιβραδύνεται.

Η Berkshire ανακοίνωσε κέρδη 35,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο, ή 24.377 δολάρια ανά μετοχή κατηγορίας Α, το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από το ράλι των χρηματιστηρίων που αύξησε την αξία του χαρτοφυλακίου μετοχών της στα 328 δισ. δολάρια. Τα κέρδη υπερ-εξαπλασιάστηκαν από τα 5,6 δισ. δολάρια έναν χρόνο πριν, χάρη τόσο στις συμμετοχές σε μεγάλα ονόματα, όπως η Apple, όσο και σε νέες επενδύσεις και στην ανάκαμψη της εταιρείας ασφάλισης αυτοκινήτων Geico, από τα κοσμήματα του στέμματος της Berkshire, που πέρασε σε κέρδη μετά από έξι συνεχόμενα τρίμηνα ζημιών.

Τα λειτουργικά κέρδη - το προτιμώμενο μέτρο απόδοσης του Buffett για τον διαφοροποιημένο όμιλο επιχειρήσεων της Berkshire - αυξήθηκαν 12,6% από το προηγούμενο έτος, σε 8,1 δισ. δολάρια. Για πρώτη φορά το μέγεθος περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της επιχείρησης Pilot Flying J, της οποίας η Berkshire απέκτησε πλειοψηφικό ποσοστό τον Ιανουάριο.

Ο αντίκτυπος των υψηλότερων επιτοκίων και της βραδύτερης οικονομικής ανάπτυξης ήταν εμφανής σε όλες τις επιχειρήσεις, οι οποίες καλύπτουν από τον προμηθευτή παγωτού Dairy Queen έως τον κατασκευαστή εξαρτημάτων αεροπλάνων Precision Castparts και την σιδηροδρομική BNSF.

Η Berkshire προειδοποίησε ότι οι χαμηλότερες πωλήσεις κατοικιών συνέχισαν να επιβαρύνουν την Clayton Homes. Τα υψηλότερα επιτόκια, ωστόσο, ήταν επίσης όφελος για την Berkshire. Η εταιρεία επενδύει τη συντριπτική πλειονότητα των μετρητών της 130,6 δισ. δολαρίων σε βραχυπρόθεσμα γραμμάτια του Δημοσίου και τραπεζικές καταθέσεις. Τα έσοδα απ' αυτούς τους βραχυπρόθεσμους λογαριασμούς αυξήθηκαν σε 1,1 δισ. δολάρια, από 164 εκατ. δολάρια πέρυσι. Από τις αρχές Απριλίου η εταιρεία έκανε σχετικές τοποθετήσεις περίπου 10 δισ. δολ., με απόδοση σχεδόν 6%.

Στο «Γούντστοκ των καπιταλιστών»

Ο Γουόρεν Μπάφετ δήλωσε ότι αδυνατεί να φανταστεί πως η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να επιτρέψει μια αμερικανική χρεοκοπία, αρνούμενη να αυξήσει το ανώτατο όριο χρέους της χώρας με κίνδυνο να διαταραχθεί το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, δηλαδή όλος ο πλανήτης, μεταδίδει το Reuters.

Μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της Berkshire Hathaway στη Νεμπράσκα, είπε επίσης ότι θα ήταν «καταστροφικό» για τις ρυθμιστικές αρχές να μην προστατεύσουν τους καταθέτες της Silicon Valley Bank, που πρόσφατα κατέρρευσε.

Ο 92χρονος επενδυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire, αλλά και ο 99χρονος αντιπρόεδρος Charlie Munger απάντησαν σε ερωτήσεις μετόχων σε μια μαραθώνια διαδικασία, που διήρκεσε πάνω από πέντε ώρες.

Ο Μπάφετ αποκαλεί την εν λόγω συνάντηση ως «Γούντστοκ των καπιταλιστών», καθώς προσελκύει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στην Ομάχα, με εκδηλώσεις σε όλη την πόλη, εμπορικές προσφορές, εκπτώσεις και διάφορα events.

Η συμμετοχή αυξήθηκε σημαντικά από πέρυσι, με προσελεύσεις από 45 χώρες.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v