Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η PacWest ηγείται ριμπάουντ των περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ

Ράλι έως 26% για τη μετοχή της, μετά την κατρακύλα 70% αυτή την εβδομάδα. Western Alliance και First Horizon ενισχύονται 15% και 7%. Προηγήθηκε επενδυτικός πανικός. Τι προτείνεται για να γεμίσει ξανά το ταμείο ασφάλισης καταθέσεων.

Η PacWest ηγείται ριμπάουντ των περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ

Η PacWest Bancorp οδηγεί την ανάκαμψη στις αμερικανικές περιφερειακές τραπεζικές μετοχές μετά από μια εβδομάδα ζημιών, συμμετέχοντας σε ένα ευρύτερο ράλι στα futures των αμερικανικών μετοχών ενόψει των στοιχείων για τις θέσεις εργασίας που αναμένονται αργότερα σήμερα.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι μετοχές της PacWest καταγράφουν κέρδη έως και 26% στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Wall σήμερα Παρασκευή, ενώ οι ομότιμες Western Alliance Bancorp και First Horizon Corp. σημειώνουν άνοδο 15% και 7%.

Ο επενδυτικός πανικός γύρω από τις περιφερειακές τράπεζες ξεκίνησε τον Μάρτιο, με φόβους για μερικούς δανειστές που είχαν μεγάλες μη πραγματοποιηθείσες απώλειες σε επενδύσεις σε ομόλογα ή μεγάλες αναλογίες ανασφάλιστων καταθετών. Παρά τις κινήσεις από τις ρυθμιστικές αρχές για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, οι επενδυτές ανέφεραν νέες ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής έκθεσης των τραπεζών σε δανεισμό ακινήτων και τη γενική ανησυχία για τους καταθέτες που φεύγουν, αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις υψηλότερης απόδοσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι μετοχές της PacWest σημείωσαν βουτιά 51% την Πέμπτη, στη χειρότερη ημερήσια απώλεια που έχει καταγραφεί, αφού η τράπεζα με έδρα το Μπέβερλι Χιλς επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με αρκετούς πιθανούς επενδυτές. Η Western Alliance σημείωσε πτώση 38%, διαψεύδοντας ωστόσο δημοσίευμα που την ήθελαν να διερευνά στρατηγικές επιλογές. Η First Horizon έκανε κατακόρυφη βουτιά μετά την κατάρρευση της προτεινόμενης συγχώνευσής της ύψους 13,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Toronto-Dominion Bank.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους ανήσυχους επενδυτές, η PacWest είπε αυτή την εβδομάδα ότι οι βασικές καταθέσεις έχουν αυξηθεί από τον Μάρτιο και ότι «δεν είχε μη κανονικές ροές καταθέσεων μετά την πώληση της First Republic Bank και άλλες ειδήσεις». Οι ασφαλισμένες καταθέσεις αυξήθηκαν στο 75%, ανέφερε.

Η Western Alliance είπε ότι δεν έχει δει ασυνήθιστες ροές καταθέσεων μετά την κατάρρευση της First Republic. Οι ασφαλισμένες καταθέσεις αντιπροσωπεύουν πάνω από το 74% του συνόλου της, όπως ενημέρωσε.

ΗΠΑ: Οι μεγάλες τράπεζες καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να απαλλάξουν τις πιο μικρές τράπεζες από το να δώσουν επιπλέον χρήματα για την αναπλήρωση του βασικού ασφαλιστικού ταμείου καταθέσεων της κυβέρνησης (Federal Deposit Insurance Corp. - FDIC) και αντ' αυτού να επιβαρύνουν τις μεγαλύτερες τράπεζες με μεγάλο μέρος του λογαριασμού.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η FDIC σχεδιάζει να κυκλοφορήσει μόλις την επόμενη εβδομάδα μια πολυαναμενόμενη πρόταση για την αναπλήρωση του Ταμείου Ασφάλισης Καταθέσεων, το οποίο εξαντλήθηκε εν μέρει από τις χρεοκοπίες της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Οι μικρότερες τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία λιγότερα από 10 δισ. δολάρια δεν θα πρέπει να πληρώσουν, σύμφωνα με την πρόταση και τις πηγές του πρακτορείου. Υπήρχαν πάνω από 4.000 ιδρύματα κάτω από αυτό το όριο στο τέλος του περασμένου έτους, δείχνουν τα στοιχεία της FDIC.

Ανάλογα με το μέγεθος του χαρτοφυλακίου καταθέσεών τους, ορισμένες τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία έως και 50 δισ. δολαρίων θα μπορούσαν επίσης να αποφύγουν τις πληρωμές, οι οποίες μπορεί να κατανεμηθούν σε δύο χρόνια ή να πληρωθούν με τη μία, είπαν δύο από τις πηγές.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι μεγαλύτερες τράπεζες θα αντιμετωπίσουν όλες την ίδια δομή όσον αφορά τα τέλη που θα πληρώσουν, αλλά θα μπορούσαν να καταλήξουν να πληρώσουν περισσότερα χρήματα λόγω του μεγέθους του ισολογισμού και του αριθμού των καταθετών τους, είπαν οι πηγές. Η επικινδυνότητα των καταθέσεων δεν θα είναι παράγοντας.

Τα τέλη δεν θα καλύψουν τις εκτιμώμενες ζημίες 13 δισ. δολαρίων που θα προκύψουν από την πτώχευση της First Republic Bank, είπαν δύο από τις πηγές. Αυτό το χτύπημα στο Ταμείο θα αντιμετωπιστεί μέσω των τριμηνιαίων προμηθειών που πληρώνουν οι τράπεζες στο Ταμείο.

Στη Signature και την SVB, πολλοί καταθέτες είχαν εκατομμύρια στους λογαριασμούς τους -που σημαίνει ότι ήταν ανασφάλιστοι- και ήταν επιχειρήσεις που χρειάζονταν απεγνωσμένα τα μετρητά. Η FDIC κήρυξε μια «εξαίρεση συστημικού κινδύνου» για την αποπληρωμή αυτών των καταθετών, επιπλέον εκείνων που είναι κάτω από τις 250.000 δολάρια.

Η FDIC είπε ότι η κάλυψη των ανασφάλιστων καταθετών θα κοστίσει 19,2 δισ. δολάρια και θα καταβληθεί από ειδικά τέλη. Η υπηρεσία μπορεί να ψηφίσει την επόμενη εβδομάδα για να εισαγάγει το σχέδιό της για τις χρεώσεις και στη συνέχεια να σχολιάσει δημόσια την πρόταση, πριν την οριστικοποιήσει μήνες αργότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v