Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oxford Economics: Τι δείχνουν οι τραπεζικές πτωχεύσεις των τελευταίων 150 ετών

Πόσο επιδρούν στο ΑΕΠ και πόσο στα ίδια κεφάλαια κρίσεις σαν αυτήν που μαίνεται τους τελευταίους μήνες. Ερευνα σε 200 πτωχευτικά επεισόδια τον τελευταίο ενάμιση αιώνα. Σύγκριση με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και αξιολόγηση των εποπτικών αρχών.

Oxford Economics: Τι δείχνουν οι τραπεζικές πτωχεύσεις των τελευταίων 150 ετών

Οι εμπειρογνώμονες της Oxford Economics έθεσαν υπό εξέταση τραπεζικές πτωχεύσεις σε βάθος 150 ετών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι επιπτώσεις από την πρόσφατη πίεση στο τραπεζικό σύστημα πιθανώς θα είναι συγκρατημένες.

Αφού ανέλυσαν περίπου 200 επεισόδια κατάρρευσης μιας ή περισσότερων τραπεζών, αποφάνθηκαν ότι ο αντίκτυπος στο ΑΕΠ είναι βραχύβιος και περιορισμένος όταν η πίεση στο τραπεζικό σύστημα φτάνει στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Οπως αναφέρουν σε έκθεσή τους: «Οι τραπεζικές πιέσεις που καταγράφηκαν μέχρι στιγμής υπολείπονται κατά πολύ των πιέσεων που απαιτούνται ώστε να προκληθεί σημαντικό πλήγμα στο ΑΕΠ. Ενώ η εντατικοποίηση των πρόσφατων πιέσεων παραμένει βασικός κίνδυνος, η εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών συνάδει με συνετές πολιτικές, που μειώνουν τις πιθανότητες μιας πολύ σοβαρής κρίσης».

Η Oxford Economics επισημαίνει ότι η πτώση των τραπεζικών μετοχών από τον Μάρτιο είναι σχετικά περιορισμένη από ιστορική άποψη, ενώ παραθέτει γράφημα που δείχνει πόσο μειώνονται τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών ανάλογα με τον βαθμό της εκάστοτε χρηματοπιστωτικής κρίσης. 

Προσθέτει, ωστόσο, ότι δεν θα ήταν ιστορικά ασυνήθιστο η πίεση στον τραπεζικό τομέα να γίνει «πολύ πιο σοβαρή», γράφει ο Guardian. Και συμπληρώνει:

«Περίπου το 20% των επεισοδίων τραπεζικής πτώχευσης οδήγησε σε μεγάλες μειώσεις ιδίων κεφαλαίων, στα επίπεδα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, και περίπου το 30% επέφερε αντίστοιχες επιπτώσεις στο ΑΕΠ. Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αντίστοιχα υψηλές πιθανότητες κρίσης πλήρους κλίμακας».

Ωστόσο, οι πρόσφατες «συνετές» ενέργειες των εποπτικών αρχών, με σκοπό να μετριαστεί η συσσώρευση του συστημικού κινδύνου, πιθανώς έχουν αμβλύνει το ενδεχόμενο σοβαρής τραπεζικής κρίσης, καταλήγουν οι αναλυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v