Aramco: Ντιλ $10 δισ. για επένδυση στο φυσικό αέριο της Σ. Αραβίας

Μεταξύ των μνηστήρων ο κινεζικός κολοσσός Sinopec και ο γαλλικός TotalEnergies. Σχέδιο στα σκαριά για αξιοποίηση του μεγάλου ανεξερεύνητου κοιτάσματος Jafurah και για διαφοροποίηση των εξαγωγών του Ριάντ, πέρα από το πετρέλαιο.

Aramco: Ντιλ $10 δισ. για επένδυση στο φυσικό αέριο της Σ. Αραβίας

Η Sinopec και η TotalEnergies είναι μεταξύ των εταιρειών που διεξάγουν συνομιλίες για να επενδύσουν στην ανάπτυξη του έργου Jafurah στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς το Ριάντ επιδιώκει να εκμεταλλευτεί ένα από τα μεγαλύτερα αναξιοποίητα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο.

Ο κινεζικός και ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός βρίσκονται σε ξεχωριστές συζητήσεις με τη Saudi Aramco σχετικά με σχέδια που μπορεί να περιλαμβάνουν την κατασκευή εγκαταστάσεων για την εξαγωγή του καυσίμου ως υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), είπαν οι πηγές. Η Aramco επιδιώκει να συγκεντρώσει συνολικά περίπου 10 δισ. δολάρια για το έργο.

Η Saudi Aramco αναζητά επενδυτές που θα συμβάλουν στη χρηματοδότηση έργων ανάπτυξης φυσικού αερίου άνω των 100 δισ. δολαρίων συνολικά. Η κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία έχει προσεγγίσει εταιρείες private equity και άλλα funds που επενδύουν σε ενεργειακές υποδομές, σε έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, αγωγούς και εργοστάσια υδρογόνου, με σύμβουλό της την επενδυτική τράπεζα Evercore.

Μετά την έκρηξη του πολέμου στην Ουκρανία που οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης για φυσικό αέριο ειδικά από την Ευρώπη, η οποία παραδοσιακά προμηθευόταν από τη Ρωσία, τα κράτη του Κόλπου ξεκίνησαν φιλόδοξα σχέδια για την επέκταση της παραγωγή τους.

Η Σαουδική Αραβία διαθέτει μερικά από τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο, αλλά τα έχει εκμεταλλευτεί ελάχιστα ως τώρα. Τώρα, το έργο Jafurah αποτελεί βασικό μέρος της στρατηγικής του Ριάντ για διαφοροποίηση των εξαγωγών του, πέρα από το πετρέλαιο. Το κοίτασμα εκτιμάται ότι θα αποδώσει 5,6 τρισ. κυβικά μέτρα αερίου, ενώ η Aramco αναμένει να ξεκινήσει την παραγωγή το 2025, με στόχο τις ημερήσιες πωλήσεις 50 εκατ. κυβικών μέτρων έως το 2030.

Η απόφαση για την κατασκευή εξαγωγικού τερματικού σταθμού LNG θα σηματοδοτήσει μια στροφή για την Aramco, που πρόσφατα είχε δηλώσει ότι το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου θα αξιοποιηθεί για την εγχώρια αγορά ή για την παραγωγή μπλε υδρογόνου.

Από τότε που η Aramco εθνικοποιήθηκε πλήρως, το 1980, οι περισσότερες ξένες επενδύσεις στην ενεργειακή βιομηχανία της Σαουδικής Αραβίας έχουν περιοριστεί κυρίως σε διυλιστήρια και πετροχημικά εργοστάσια. Στο παρελθόν, η Aramco έχει συνάψει κοινοπραξίες με εταιρείες όπως η Shell και η TotalEnergies για την εξερεύνηση κοιτασμάτων και τη γεώτρηση φυσικού αερίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v