Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Εκκληση στις τράπεζες να μειώσουν τις πωλήσεις δολαρίων

Η ζήτηση για δολάρια έχει εκτοξευτεί καθώς λήγει το κρατικό πρόγραμμα που προστατεύει την απόδοση των καταθέσεων σε λίρες.

Τουρκία: Εκκληση στις τράπεζες να μειώσουν τις πωλήσεις δολαρίων

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ζήτησε από τις εμπορικές τράπεζες να περιορίσουν τις πωλήσεις σε δολάρια σε εταιρείες που δεν έχουν επείγουσες πληρωμές και να δώσουν προτεραιότητα στην ικανοποίηση της ζήτησης από ειδικές καταθέσεις σε λίρες, ανέφεραν πηγές στο Bloomberg.

Η νομισματική αρχή έκανε τα αιτήματα προφορικά την Τρίτη, ανέφεραν οι πηγές. Η κεντρική τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το πρόγραμμα αποταμίευσης σε λίρες έχει σχεδιαστεί για να τονώσει τη ζήτηση για το τοπικό νόμισμα με μια κρατική εγγυημένη απόδοση των καταθέσεων σε λίρες, που αντιστοιχεί ή ξεπερνά κάθε πτώση έναντι του δολαρίου. Εισήχθη κατά τη διάρκεια της νομισματικής κρίσης στα τέλη του 2021 και έχει γίνει το προτιμώμενο εργαλείο της κυβέρνησης για τη σταθεροποίηση της λίρας.

Ωστόσο, η ζήτηση για δολάρια αυξάνεται όταν αυτοί οι λογαριασμοί φτάσουν στη λήξη και οι αρχές και οι τραπεζίτες προετοιμάζονται για ασυνήθιστα υψηλή ζήτηση την Τρίτη, σημείωσαν οι πηγές.

Το ποσό που έχει επενδυθεί στους λογαριασμούς του προγράμματος αποταμίευσης σε λίρες αυξήθηκε πάνω από τα 100 δισ. δολάρια στις 20 Απριλίου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v