Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνία ΗΠΑ-Ισπανίας για ασφαλή μετανάστευση από τη Λατινική Αμερική

Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν επίσης ο Καναδάς και το Μεξικό. Στόχος η προώθηση της τακτικής, εύρυθμης και ασφαλούς μετανάστευσης και η πάταξη των επικίνδυνων ταξιδιών και της μαφίας των διακινητών.

Συμφωνία ΗΠΑ-Ισπανίας για ασφαλή μετανάστευση από τη Λατινική Αμερική

Λίγες μέρες πριν την επίσημη επίσκεψη του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ στις ΗΠΑ, στις 12 Μαΐου, όπου είναι προσκεκλημένος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, οι δύο πλευρές υπογράφουν συμφωνία για την προώθηση της τακτικής, εύρυθμης και ασφαλούς μετανάστευσης από χώρες της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής.

Η Ισπανία και οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν για την προώθηση της τακτικής μετανάστευσης από την Κεντρική και Νότια Αμερική, ενώ στο πρόγραμμα συμμετέχουν ήδη το Μεξικό και ο Καναδάς.

Το ισπανικό Υπουργείο Ένταξης, Κοινωνικής Ασφάλισης και Μετανάστευσης, μ' αυτή τη νέα πρωτοβουλία, θα ενισχύσει διεθνή προγράμματα προώθησης της τακτικής μετανάστευσης που είναι ήδη σε λειτουργία σε διάφορες χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, όπως η Δομινικανή Δημοκρατία, ο Ισημερινός, η Κολομβία, η Ονδούρα ή η Γουατεμάλα.

Οι τρεις χώρες θα συμμετάσχουν στην αμερικανική πρωτοβουλία για τη δημιουργία περιφερειακών κέντρων σε διάφορες χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής με στόχο την προώθηση της τακτικής, εύρυθμης και ασφαλούς μετανάστευσης. Στόχος του προγράμματος είναι η μείωση της παράτυπης μετανάστευσης, που στην περιοχή συχνά μεταφράζεται σε εξαιρετικά επικίνδυνα ταξίδια και πιθανότητα εκμετάλλευσης από μαφίες ή διακινητές ανθρώπων, και η ενίσχυση των τακτικών διαδρομών μετανάστευσης, σε συνεργασία με τις χώρες προέλευσης. Επιπλέον, είναι μια ευκαιρία να ενισχυθούν οι ιστορικές συμμαχίες της Ισπανίας με τις χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής.

Η διαχείριση των κέντρων που προβλέπονται από τη συμφωνία θα γίνεται σε άμεση συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM), επιτρέποντας να κατευθύνεται η ροή των ανθρώπων που σκοπεύουν να μεταναστεύσουν προς τακτικές διαδρομές, λαμβάνοντας διεθνή προστασία ή άδειες εργασίας και διαμονής.

Η Ισπανία θα συνεργαστεί παρέχοντας βοήθεια σε άτομα από χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής που θα επιλέξουν να μεταναστεύσουν στην Ισπανία. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ , όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση της η ισπανική κυβέρνηση, εκτιμά «τις προσπάθειες της Ισπανίας, του Μεξικού και του Καναδά ως βασικών συμμάχων στο έργο».

Με τη συμφωνία, το ισπανικό Υπουργείο Ένταξης συνεχίζει να προωθεί τακτικά, εύρυθμα και ασφαλή μονοπάτια μετανάστευσης, ευθυγραμμίζεται με τις δεσμεύσεις της Διακήρυξης του Λος Άντζελες για τη Μετανάστευση και την Προστασία και την πρόοδο στην Παγκόσμια Συμφωνία για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες, επισημαίνεται.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v