Ξεπερνά το 300% ο πληθωρισμός στον Λίβανο

Μετά την υποτίμηση της λίρας κατά 90%, οι τιμές έχουν εκτοξευθεί και οι αποταμιεύσεις των πολιτών εξανεμίζονται. Πάνω από το 350% ο πληθωρισμός τροφίμων και ποτών.

Ξεπερνά το 300% ο πληθωρισμός στον Λίβανο

Η πρώτη επίσημη υποτίμηση της λίρας Λιβάνου εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα εκτόξευσε τις τιμές καταναλωτή τον Μάρτιο, με τον πληθωρισμό τροφίμων και ποτών να ξεπερνά το 350% ετησίως, ενώ οι αρχές αγωνίζονται να περιορίσουν τη συντριβή του νομίσματος που καταγράφει τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο φέτος.

Η απόφαση του Φεβρουαρίου για αποδυνάμωση της λίρας κατά 90% τερμάτισε την προσωρινή περυσινή ανακούφιση από τον καλπασμό του κόστους ζωής στη χώρα, που χρεοκόπησε το 2020 υπό το δυσβάσταχτο βάρος των 30 δισ. δολαρίων.

Ο πληθωρισμός απογειώθηκε ήδη τον Φεβρουάριο και εκτινάχθηκε στο ετήσιο 264% τον Μάρτιο, υπερδιπλασιαζόμενος από τα τέλη του περασμένου έτους, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.

Η χρηματοπιστωτική κρίση, από τις χειρότερες παγκοσμίως από τα μέσα του 19ου αιώνα, έχει ωθήσει τα τρία τέταρτα του λιβανέζικου πληθυσμού στη φτώχεια, καθώς ο συνδυασμός τριψήφιου πληθωρισμού και κατάρρευσης του νομίσματος εξανεμίζει τις αποταμιεύσεις των πολιτών, γράφει το Bloomberg.

Οι τιμές εκτοξεύονται και πάλι στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά μετά τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα, πριν από τρεις δεκαετίες. Παράλληλα, το νόμισμα συνεχίζει να υποτιμάται κατακόρυφα στη μαύρη αγορά.

Η χώρα υποφέρει από ελλείψεις σε συνάλλαγμα και ο πληθωρισμός είναι πιθανό να επιταχυνθεί περαιτέρω καθώς η λίρα πέφτει σε νέα χαμηλά καθιστώντας πιο ακριβές τις εισαγωγές. Η κυβέρνηση, εν τω μεταξύ, ήρε τις επιδοτήσεις σε όλα τα βασικά αγαθά εκτός από το σιτάρι.

Ως αποτέλεσμα, το κόστος των επικοινωνιών αυξήθηκε περισσότερο από 620% τον Μάρτιο σε ετήσιο επίπεδο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ενώ οι τιμές του αλκοόλ και του καπνού εκτινάχθηκαν κατά 451%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v