Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γέφυρες στην Κίνα ρίχνει η Γερμανία

Τον Κινέζο πρωθυπουργό κάλεσε ο Σολτς στο Βερολίνο. O Γερμανός καγκελάριος είναι ενάντια στην αποσύνδεση από την Κίνα, έναν σημαντικό εμπορικό εταίρο και έναν κρίσιμο προορισμό για τις γερμανικές εξαγωγές.

Γέφυρες στην Κίνα ρίχνει η Γερμανία

Ο Όλαφ Σολτς κάλεσε τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κιάνγκ για συνομιλίες στο Βερολίνο στις 20 Ιουνίου, καθώς ο Γερμανός καγκελάριος επιδιώκει να αμβλύνει τις εντάσεις μεταξύ Ευρώπης και Κίνας.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, θα επιδιώξει να κάνει το Πεκίνο βασικό εταίρο σε προκλήσεις όπως η ειρήνη και η κλιματική αλλαγή, ενώ θα θέσει κόκκινες γραμμές για τυχόν αλλαγές στο status quo στην Ταϊβάν, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τα σχέδια.

Ενώ η Γερμανία βλέπει το Πεκίνο ως αντίπαλο από ορισμένες απόψεις, ο Σολτς είναι ενάντια στην αποσύνδεση από την Κίνα, έναν σημαντικό εμπορικό εταίρο και έναν κρίσιμο προορισμό για τις γερμανικές εξαγωγές.

«Είμαστε κατά της αποσύνδεσης, είμαστε υπέρ της άρσης των κινδύνων», είπε ο Σολτς, όταν ρωτήθηκε για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Κίνας μετά τη συνάντηση των ηγετών του μπλοκ στις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα.

«Οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να βγάλουν τα σωστά συμπεράσματα από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας: Οτι πρέπει να εξασφαλίσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού, τις εμπορικές αγορές και τις άμεσες επενδύσεις τους, ώστε να μπορούν να επιβιώσουν σε δύσκολες στιγμές», πρόσθεσε. «Αυτό συμβαίνει τώρα και νομίζω ότι θα καθορίσει την επόμενη δεκαετία ή τις επόμενες δύο».

Και οι δύο κυβερνήσεις σχεδιάζουν τη διμερή συνάντηση εδώ και αρκετούς μήνες, ανέφεραν οι πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή η συνάντηση δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v