Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινεζικές εξηγήσεις: Αναγνωρίζουμε την ανεξαρτησία των βαλτικών χωρών

Η θέση μας παραμένει «αμετάβλητη», διευκρίνισε το κινεζικό ΥΠΕΞ μετά την κατακραυγή που προκάλεσαν δηλώσεις του πρέσβη της χώρας στη Γαλλία -την οποία απέδωσε στην ευρωπαϊκή «παραποίησή τους».

Κινεζικές εξηγήσεις: Αναγνωρίζουμε την ανεξαρτησία των βαλτικών χωρών

Η Κίνα δήλωσε ότι «σέβεται» την ανεξαρτησία των κρατών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και ότι η θέση της είναι «αμετάβλητη», δίνοντας τις απαραίτητες διευκρινίσεις μετά την επίμαχη τοποθέτηση διπλωμάτη της στη Γαλλία που σήκωσε θύελλα στην Ευρώπη, αμφισβητώντας την κυριαρχία τους.

«Η Κίνα σέβεται το καθεστώς των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών ως κυρίαρχων χωρών μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης», δήλωσε τη Δευτέρα σε τακτική ενημέρωση Τύπου στο Πεκίνο η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Προ ολίγων ημερών ο Κινέζος πρέσβης Λου Σαγιέ είπε στο γαλλικό δίκτυο LCI ότι τα πρώην σοβιετικά κράτη δεν έχουν κυρίαρχο καθεστώς ανεξαρτησίας -αγνοώντας τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα και προκαλώντας οργή στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και όχι μόνο, γράφει το Bloomberg.

Οι τρεις χώρες προειδοποίησαν ότι θα καλούσαν Κινέζους διπλωμάτες στις πρωτεύουσές τους για εξηγήσεις. Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε «απαράδεκτα» τα σχόλια.

Η Μάο Νινγκ πρόσθεσε ότι η Κίνα έχει αναπτύξει «διμερείς σχέσεις φιλίας και συνεργασίας» με τα πρώην σοβιετικά κράτη, προσθέτοντας ότι ορισμένα μέσα ενημέρωσης «παραποιούν» τη θέση της Κίνας για την Ουκρανία. Διευκρίνισε ότι η χώρα στέκεται στο πλευρό του Λου.

Ο Λου φάνηκε να διαφοροποιείται από την επίσημη στάση της Κίνας, η οποία αναγνώρισε την ανεξαρτησία των χωρών της Βαλτικής το 1991. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει επίσης επιβεβαιώσει το καθεστώς τους, προχωρώντας σε σχετικές δηλώσεις πέρυσι αναφορικά με το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Η διαμάχη απειλεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες της Κίνας να θεωρηθεί ειρηνοποιός όσον αφορά το Ουκρανικό, ειδικά με δεδομένους τους ενισχυμένους δεσμούς του Πεκίνου με τη Μόσχα.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι η Κίνα είναι «έτοιμη να διευκολύνει» την ειρήνη στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι οι σχέσεις Κίνας-Λιθουανίας έχουν επιδεινωθεί εδώ και λίγο καιρό, καθώς το Πεκίνο επέβαλε μέτρα κατά των αγαθών της βαλτικής χώρας, μετά το άνοιγμα εμπορικού γραφείου της Ταϊβάν στο Βίλνιους. 

Πέρυσι, η Λετονία και η Εσθονία ακολούθησαν την πορεία της Λιθουανίας εγκαταλείποντας την κινεζική πρωτοβουλία 16+1, που αφορά την ενδυνάμωση των σχέσεων της Κίνας με την Ανατολική Ευρώπη. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v