Παρασκευή πραγματοποιούνται στη Γερμανία νέες απεργιακές κινητοποιήσεις σε αεροδρόμια και τρένα, με τη μισθολογική διαμάχη των σιδηροδρομικών και τις διεκδικήσεις για καλύτερες αμοιβές και όρους εργασίας για τους υπαλλήλους στα αεροδρόμια, να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.
«Τους τελευταίους μήνες, το συνδικάτο Ver.di καλούσε στη μία απεργία μετά την άλλη και σε συνεργασία με το συνδικάτο σιδηροδρομικών EVG παρέλυε την τοπική και υπεραστική κυκλοφορία», γράφει η Süddeutsche Zeitung. «Δεν είναι τυχαίο ότι οι απεργίες είναι τόσο σφοδρές, όπως αυτήν την Παρασκευή που Ver.di και EVG θέτουν αεροπλάνα και τρένα σε πλήρη ακινησία».
Η εφημερίδα του Μονάχου σχολιάζει πως «φαίνεται ότι κάτι έχει αλλάξει στο γερμανικό εργατικό δυναμικό, το οποίο δεν αντιδρούσε ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια. Ο κόσμος δούλευε πολύ, οι μισθοί πληρώνονταν, πολλοί ήταν ικανοποιημένοι. Αλλά από τη στιγμή που ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει οδηγήσει τον πληθωρισμό στα ύψη, οι αντιδράσεις πληθαίνουν. Τώρα, οι εργαζόμενοι αγωνίζονται για υψηλότερους μισθούς και δεδομένης της σημαντικής έλλειψης προσωπικού, δρουν και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση».
Ο επικεφαλής του Ver.di, Φρανκ Βέρνεκε, «είναι αυτός που έχει συμβάλει καθοριστικά στην οργάνωση του αγώνα για υψηλότερους μισθούς αυτούς τους μήνες. Είναι ένας επιθετικός συνδικαλιστής ηγέτης που θα μπορούσε να οργανώσει ακόμη περισσότερες απεργίες τα επόμενα χρόνια. […]
Ο Βέρνεκε όμως γνωρίζει ότι παίρνει ρίσκο με τις επιθετικές απεργίες και απαιτήσεις που εκφράζει. Οι προσδοκίες των μελών του συνδικάτου βαραίνουν τους ώμους του και εκείνος τώρα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, πετυχαίνοντας σημαντικές μισθολογικές αυξήσεις.
Βέβαια, δεν εξαρτάται μόνο από τον ίδιο, αλλά και από τους δήμους, τους εργοδότες των δημοσίων υπαλλήλων. Και κάποιοι λένε πως στα δημόσια ταμεία δεν υπάρχει απολύτως τίποτα», καταλήγει η SZ.
Διεκδικήσεις για αυξήσεις μισθών
Σχεδόν όλα τα τρένα στη Γερμανία παρέμεναν σήμερα το πρωί ακινητοποιημένα εξαιτίας των νέων εθνικών κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν οι σιδηροδρομικοί με αίτημα μισθολογικές αυξήσεις.
Λόγω της απεργίας η διαχειρίστρια εταιρεία των γερμανικών σιδηροδρόμων Deutsche Bahn «αποφάσισε να διακόψει τις υπηρεσίες», με δεδομένη την έλλειψη προσωπικού, εξήγησε ο Αχίμ Στράους εκπρόσωπος της εταιρείας μιλώντας από τον κεντρικό σταθμό του Βερολίνου που ήταν σχεδόν άδειος.
Περισσότεροι από 15.000 εργαζόμενοι σε 50 εταιρείες του τομέα απάντησαν στην έκκληση για απεργία, σύμφωνα με το συνδικάτο των σιδηροδρομικών EVG που εκπροσωπεί 230.000 εργαζόμενους.
Η προειδοποιητική απεργία, που αναμένεται να διαρκέσει ως τις 13:00 (τοπική ώρα, 14:00 ώρα Ελλάδας), έχει στόχο «να αυξήσει την πίεση στους εργοδότες», την ώρα που το συνδικάτο βρίσκεται σε συζητήσεις για αυξήσεις μισθών, δήλωσαν σήμερα η Κοζίμα Ινγκεσάου και ο Κρίστιαν Λόροχ, δύο υπεύθυνοι του EVG για τις διαπραγματεύσεις αυτές.
Το συνδικάτο ζητεί αύξηση μισθών κατά 12% και τουλάχιστον 650 ευρώ σε διάστημα 12 μηνών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του πληθωρισμού στην αγοραστική δύναμη των σιδηροδρομικών.
Η απεργία αυτή είναι «ανώφελη», εκτίμησε ο Στράους, καθώς οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.
Τα προβλήματα στην κυκλοφορία των τρένων αναμένεται να συνεχιστούν και μετά το πέρας της απεργίας, προειδοποίησε η Deutsche Bahn σε ανακοίνωσή της.
Η προηγούμενη απεργία των σιδηροδρομικών στις 27 Mαρτίου είχε προκαλέσει παράλυση στις μεταφορές, περιλαμβανομένων των αεροδρομίων, για 24 ώρες. Η απεργία αυτή είχε πραγματοποιηθεί έπειτα από έκκληση του EVG και του συνδικάτου Verdi που εκπροσωπεί περίπου 2,5 εκατ. εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα.
Το Verdi βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση εδώ και πολλές εβδομάδες. Αυτές αναμένεται να επαναληφθούν αύριο Σάββατο με στόχο να υπάρξει συμφωνία για τους μισθούς.
Οι απεργίες των μισθωτών έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες στη Γερμανία - από τους εργαζόμενους στα σχολεία, τα νοσοκομεία ως αυτούς στα ταχυδρομεία να προχωρούν σε κινητοποιήσεις.
Ο πληθωρισμός στη χώρα έφτασε το 7,4% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί κατά 22,3%.
ΠΗΓΕΣ: DEUTSCHE WELLE, ΑΠΕ-ΜΠΕ