Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τον πιο υψηλό πληθωρισμό στη Δυτική Ευρώπη έχει η Βρετανία

Τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1977 έκαναν οι τιμές τροφίμων, σημειώνοντας άλμα 19,1% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο. Ο υψηλός πληθωρισμός ανεβάζει τις πιθανότητες για αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Τον πιο υψηλό πληθωρισμό στη Δυτική Ευρώπη έχει η Βρετανία

Toν υψηλότερο πληθωρισμό στη Δυτική Ευρώπη έχει η Βρετανία, καθώς υποχώρησε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο, φτάνοντας στο 10,1% από το 10,4% του Φεβρουαρίου, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα Τετάρτη.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο ετήσιος δείκτης θα μειωνόταν στο 9,8% τον Μάρτιο, απομακρυνόμενος από το υψηλό 41 ετών του Οκτωβρίου (11,1%).

Παρά την πτώση τον Μάρτιο, ο ρυθμός πληθωρισμού της Βρετανίας ήταν ο υψηλότερος στη Δυτική Ευρώπη και η μόνη χώρα στην περιοχή που δημοσίευσε διψήφιο αριθμό για τον περασμένο μήνα.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία δήλωσε ότι η τιμή των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκε κατά 19,1% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο -ήταν η μεγαλύτερη άνοδος από τον Αύγουστο του 1977.

Τον περασμένο μήνα, η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε ότι αναμένει ο πληθωρισμός να «πέσει σημαντικά» το δεύτερο τρίμηνο. Τον Φεβρουάριο, είχε προβλέψει πληθωρισμό Μαρτίου 9,2%.

Ο υψηλός πληθωρισμός ανεβάζει τις πιθανότητες για αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός χονδρικής διαμορφώθηκε στο 8,7% σε ετήσια βάση, από 11,9% τον Φλεβάρη. Σε μηνιαία βάση «τσίμπησε» 0,1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v