Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σουδάν εκτός ελέγχου: Πολλοί νεκροί, ανησυχία για τους Ελληνες

Χάος στο Χαρτούμ, αδέσποτες σφαίρες παντού. Ποιοι είναι οι δύο αντίπαλοι πολέμαρχοι και ποιοι οι σύμμαχοί τους. Η στάση των διεθνών παικτών, η θέση της ελληνικής κοινότητας.

Σουδάν εκτός ελέγχου: Πολλοί νεκροί, ανησυχία για τους Ελληνες

Εκτός ελέγχου φαίνεται να έχει τεθεί η κατάσταση στο Σουδάν από τις βίαιες εχθροπραξίες μεταξύ στρατού και παραστρατιωτικών, με τους αμάχους να βρίσκονται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών. Επισήμως αναφέρονται 56 νεκροί, όμως θεωρείται βέβαιο πως είναι πολύ περισσότεροι, ενώ ανάμεσά τους είναι και τρεις υπάλληλοι του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ.

Μαύρος καπνός φαίνεται σε οπτικό υλικό να πνίγει το Χαρτούμ καθώς οι συγκρούσεις ανάμεσα στο στρατό και τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) μαίνονται για δεύτερη μέρα. Οι οδομαχίες συνεχίζονται, όπως και οι αντικρουόμενες δηλώσεις των αντιμαχόμενων πλευρών για τις περιοχές που ελέγχουν. Σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς, ο στρατός φαίνεται να παίρνει το πάνω χέρι έχοντας βομβαρδίσει τις βάσεις των παραστρατιωτικών.

«Ακούμε τώρα, τα μαχητικά να πετούν πάνω από το Χαρτούμ και να χτυπούν. Γνωρίζουμε ότι πραγματοποίησαν αεροπορικές επιθέσεις εναντίον πολλών θέσεων των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης. Και βλέπουμε στήλες καπνού που υψώνεται και σκεπάζει τον ουρανό του Χαρτούμ. Είναι λοιπόν προφανές ότι δεν υπήρξε καμία αποκλιμάκωση στη διάρκεια της νύχτας μεταξύ των παραστρατιωτικών και του σουδανικού στρατού» μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Αλ Τζαζίρα.

Μέλη των RSF παραμένουν στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας το οποίο πολιορκείται από τον στρατό, ενώ χιλιάδες παραστρατιωτικοί φέρεται να έχουν αναπτυχθεί σε γειτονιές του Χαρτούμ και άλλων πόλεων. Οι συγκρούσεις έχουν ήδη στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες αμάχους και μεγάλο αριθμό μαχητών, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε εκατοντάδες. Εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, κάτοικοι και τουρίστες κάνουν λόγο για χάος.

Ο στρατός, με επικεφαλής τον στρατηγό Αλ-Μπουρχάν, ισχυρίζεται ότι είναι κοντά στη νίκη, ενώ διαμηνύει ότι δε θα μπει σε καμία διαπραγμάτευση με τις δυνάμεις RSF του στρατηγού Ντάγκαλο, απαιτώντας τη διάλυσή τους. Την ίδια ώρα, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, ΟΗΕ, ΕΕ και Αφρικανική Ένωση ζητούν τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Αίγυπτος και Νότιο Σουδάν προσφέρονται ως διαμεσολαβητές, ενώ ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους δύο αντίπαλους στρατηγούς. Για την ώρα το μόνο στο οποίο συμφώνησαν οι αντιμαχόμενοι είναι μια τρίωρη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

Οι δυο πολέμαρχοι: Oι αντίπαλοι και οι σύμμαχοί τους

Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Αίγυπτος είναι οι βασικοί παίκτες που δίνουν τη μάχη για επιρροή στο Σουδάν. Και η στρατηγική που ακολουθούν συνοψίζεται στο «στηρίζουμε τον ισχυρότερο».

Σ. Αραβία και Εμιράτα αρχικά στήριξαν τον αρχηγό του τακτικού στρατού αλ Μπουρχάν γιατί έδωσε τη μάχη με τον συνασπισμό τους στον πόλεμο της Υεμένης, αλλά στη συνέχεια ο Χεμεντί (όπως είναι γνωστός ο αρχηγός της παραστρατιωτικής ομάδας) έστειλε περισσότερες δυνάμεις στο πλευρό τους κι έτσι στήριξαν αυτόν. Μάλιστα ο Χεμεντί τον περασμένο Μάιο είχε πάει στο Ριάντ και είχε δει τον πρίγκιπα διάδοχο, ενώ σήμερα (16/4) ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ πήρε τηλέφωνο και τους δύο. Η Αίγυπτος στηρίζει και τους δύο επίσης.

Η Ρωσία έχει σχέσεις με τον Χεμεντί, όπως και οι μισθοφόροι της Βάγκνερ, αλλά ο τακτικός στρατός στηρίζει και την κατασκευή ρωσικής βάσης στην Ερυθρά Θάλασσα, κάτι που οι δυτικές δυνάμεις και οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν επ’ ουδενί, επομένως συνομιλούν κι εκείνες με όλες τις πλευρές.

Το προφίλ των δύο αρχηγών 

Ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν, αρχηγός του τακτικού στρατού, και ο Ντάγκαλο ή Χεμεντί, αρχηγός των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, μοιράζονται την εξουσία στη χώρα. Ο πρώτος είναι πρόεδρος και δεύτερος αντιπρόεδρος και τώρα μάχονται για το ποιος θα πάρει την εξουσία.

Ο Αλ Μπουρχάν, στον στρατό από νέος, πήρε μέρος στον πόλεμο του Νταρφούρ και έχει κατηγορηθεί κι αυτός για φρικαλεότητες. Ο Χεμεντί έχει μια ιδιαίτερη ιστορία - ίσως είναι ο πιο ισχυρός άνδρας στο Σουδάν. Μεγάλωσε στο Νταρφούρ, άφησε το δημοτικό, έγινε καμηλιέρης και στη συνέχεια πήρε κι εκείνος μέρος στον πόλεμο του Νταρφούρ ως ηγετικό στέλεχος πολιτοφυλακής που κατηγορήθηκε για εγκλήματα πολέμου. Το 2012 ανακαλύπτεται χρυσός στο Νταρφούρ και, αφού καταφέρνει να ελέγξει τα χρυσωρυχεία, παίρνει στα χέρια του όλο το εμπόριο και γίνεται ίσως ο πιο πλούσιος στο Σουδάν. Τα εκμεταλλεύεται μαζί με τη Βάγκνερ και εκείνη του δίνει όπλα.

Στη μέγγενη του φόβου οι Έλληνες του Σουδάν

Πέπλο φόβου και ανασφάλειας σκεπάζει την ελληνική κοινότητα του Σουδάν. Κάποιοι, μάλιστα, βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο Ναό του Ευαγγελισμού στο Χαρτούμ.

«Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου πλέον, από παντού βγαίνουν καπνοί. Από τα παράθυρα, απ' ό,τι βλέπουμε για λίγο, γιατί δεν μπορείς να δεις ούτε να ανοίξεις πόρτες ούτε τίποτα, είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Δυνητικά κινδυνεύουμε όλοι», δηλώνει ο μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν Σάββας.

Σύμφωνα με τον μητροπολίτη, σήμερα χτύπησε όλμος το σπίτι ενός Έλληνα χωρίς ευτυχώς να υπάρξει τραυματισμός.

Δύο ομογενείς όμως τραυματίστηκαν στον χώρο της ελληνικής κοινότητας και της εκκλησίας της Μητρόπολης, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των μαχών.

«Χτυπάνε συνέχεια, είναι παλιό κτίριο με χοντρούς τοίχους και αντέχει, δεν ξέρουμε για πόσο ακόμα όμως. Δεν κυκλοφορεί κανείς έξω εκτός από τον στρατό. Ρεύμα, νερό δεν υπάρχει. Κάνουμε υπομονή», αναφέρει ο μητροπολίτης.

Το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στο Σουδάν να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας, να ενημερώνονται τακτικά για τις εξελίξεις και να αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v