Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΗΕ: Ανθρωπιστικό διάδρομο ανοίγει ο σουδανικός στρατός

Τρεις ώρες την ημέρα, υπό τον όρο να μην υπάρξουν βιαιότητες από την πλευρά των παραστρατιωτικών. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα σταματά προσωρινά τις επιχειρήσεις του. «Όχι» στις εξωτερικές παρεμβάσεις, διακηρύσσει η Αφρικανική Ενωση.

ΟΗΕ: Ανθρωπιστικό διάδρομο ανοίγει ο σουδανικός στρατός

Ο στρατός του Σουδάν ενέκρινε πρόταση των Ηνωμένων Εθνών να ανοίξει ένα ασφαλές πέρασμα για επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες για τρεις ώρες κάθε μέρα, αρχής γενομένης από τις 16:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας) σήμερα, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση.

Ο στρατός επιβεβαίωσε ωστόσο ότι θα διατηρήσει το δικαίωμα να αντιδράσει αν «η αντάρτικη παραστρατιωτική οργάνωση διαπράξει οποιεσδήποτε βιαιότητες».

Παράλληλα, το Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας της Αφρικανικής Ένωσης, που συγκλήθηκε εκτάκτως, απέρριψε σθεναρά οποιαδήποτε εξωτερική ανάμιξη που θα μπορούσε να περιπλέξει την κατάσταση στο Σουδάν.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε σήμερα ότι διέκοψε προσωρινά τις επιχειρήσεις του στο Σουδάν μετά τον θάνατο τριών υπαλλήλων του σε συγκρούσεις ανάμεσα στον στρατό του Σουδάν και στις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης.

«Ενόσω θα επανεξετάζουμε την εξελισσόμενη κατάσταση ασφαλείας, είμαστε αναγκασμένοι να σταματήσουμε προσωρινά όλες τις επιχειρήσεις στο Σουδάν», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η εκτελεστική διευθύντρια του WFP Σίντι Μακέιν.

«Το WFP είναι δεσμευμένο να παρέχει αρωγή στον σουδανικό λαό που αντιμετωπίζει άμεση επισιτιστική ανασφάλεια, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε την εργασία μας που σώζει ζωές αν η ασφάλεια των ομάδων και εταίρων μας δεν είναι εγγυημένη».

Τρεις υπάλληλοι του WFP σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στην Καμπκαμπίγια στο Βόρειο Νταρφούρ. Το WFP δήλωσε στο Reuters πως οι υπάλληλοί του που σκοτώθηκαν ήταν και οι τρεις Σουδανοί.

Η Μακέιν είπε επίσης πως είναι δύσκολο για το προσωπικό του WFP να επιχειρήσει αφότου αεροσκάφος της Ανθρωπιστικής Αεροπορικής Υπηρεσίας του ΟΗΕ (UNHAS) υπέστη «σημαντικές ζημιές» στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ, σε ανταλλαγή πυρών που σημειώθηκε χθες.

Το επεισόδιο επηρέασε σοβαρά την ικανότητα του οργανισμού να μετακινεί εργαζόμενους και να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στο Σουδάν, είπε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, Reuters


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v