Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Σουδάν, δεκάδες νεκροί

Δυο Ελληνες τραυματίες. Μάχες στρατού-παραστρατιωτικών, άκαρπες οι εκκλήσεις για κατάπαυση πυρός. Συμφωνία υπό όρους για ανθρωπιστικό διάδρομο. Χωρίς ρεύμα και νερό η χώρα.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Σουδάν, δεκάδες νεκροί

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί το ξέσπασμα εχθροπραξιών μεταξύ του στρατού και παραστρατιωτικών στο Σουδάν. 56 νεκροί και 600 τραυματίες, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των βίαιων συγκρούσεων, σύμφωνα με την ένωση γιατρών της χώρας.

Δύο Έλληνες τραυματίστηκαν στο Χαρτούμ από ρουκέτα που έπεσε κοντά στην εκκλησία μετά το τέλος της αναστάσιμης λειτουργίας. Το ΥΠΕΞ να καλεί τα μέλη της ελληνικής κοινότητας να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας. Επείγουσα έκκληση να τερματιστεί η βία απηύθυνε ο ΓΓ του ΟΗΕ, η Δύση και η Ρωσία, ενώ έκτακτη σύνοδο διοργανώσει σήμερα ο Αραβικός Σύνδεσμος. 

Οι ΗΠΑ, τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία συμφωνούν ότι οι πλευρές που εμπλέκονται στις εχθροπραξίες στο Σουδάν πρέπει να παύσουν πυρ, λέει ο ΥΠΕΞ Μπλίνκεν Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι είχε διαβουλεύσεις με τους ομολόγους τους της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) για τις συγκρούσεις στο Σουδάν. Οι αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητο οι εμπλεκόμενες πλευρές να παύσουν άμεσα τις εχθροπραξίες χωρίς όρους, ανέφερε ο Μπλίνκεν σε ανακοίνωση.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν πολύ για τα υψηλά επίπεδα βίας στο Σουδάν που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Πράγματι φαίνεται σε αυτές τις επιθέσεις να εμπλέκονται βαριά όπλα», δήλωσε ο αξιωματούχος που μεταβαίνει στο Τόκιο, όπου ο Μπλίνκεν θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των 7 (G7). «Η βασική μας ανησυχία είναι η ασφάλεια του προσωπικού μας καθώς και των Αμερικανών πολιτών εκεί», πρόσθεσε.

Αφρικανική πρωτοβουλία ειρήνευσης

Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Μούσα Φάκι Μαχάματ θα μεταβεί «αμέσως» στο Σουδάν, σε μια προσπάθεια να πείσει τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός, ανακοίνωσε σήμερα ο παναφρικανικός οργανισμός.

Εκφράζοντας τη «βαθιά ανησυχία» της για την κατάσταση, η ΑΕ κάλεσε τις δυνάμεις των στρατηγών που κυβερνούν το Σουδάν «να προστατεύσουν τους αμάχους», σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ειρήνης και Ασφάλειας, σήμερα το απόγευμα.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πληροφορία για την ειρηνευτική αποστολή που αναλαμβάνει ο Μούσα Φάκι Μαχάματ.

Η ΑΕ κάλεσε τις αντίπαλες πλευρές «να υιοθετήσουν γρήγορα μια ειρηνική λύση» και να ξεκινήσουν διάλογο για την επίλυση των διαφορών τους, ενώ «απέρριψε κατηγορηματικά κάθε εξωτερική παρέμβαση που θα μπορούσε να περιπλέξει την κατάσταση στο Σουδάν.

Λίγο νωρίτερα, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν μπιν Αμπντούλ συνομίλησε τηλεφωνικά τόσο με τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, τον επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης, όσο και με τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο ή «Χαμέτι», τον επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), και ζήτησε την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Ανθρωπιστικός διάδρομος

Ο στρατός του Σουδάν ενέκρινε πρόταση των Ηνωμένων Εθνών να ανοίξει ένα ασφαλές πέρασμα για επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες για τρεις ώρες κάθε μέρα, αρχής γενομένης από τις 16:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας) σήμερα, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση.

Ο στρατός επιβεβαίωσε ωστόσο ότι θα διατηρήσει το δικαίωμα να αντιδράσει αν «η αντάρτικη παραστρατιωτική οργάνωση διαπράξει οποιεσδήποτε βιαιότητες».

Δεν κυκλοφορεί κανείς στο Χαρτούμ

Η σουδανική πρωτεύουσα συνταρασσόταν το βράδυ του Σαββάτου από πυρά και εκρήξεις, έπειτα από μια μέρα αιματηρών οδομαχιών, αεροπορικών επιδρομών κι ανταλλαγών απειλών μεταξύ των δυο στρατηγών που έχουν την εξουσία στο Σουδάν από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021.

Στο Χαρτούμ, όπου από τους λιγοστούς πολίτες που βγήκαν έξω χθες το πρωί οι πιο πολλοί γύρισαν σπίτια τους τρέχοντας, στήλες πυκνού καπνού υψώνονταν από βάσεις του στρατού και παραστρατιωτικών, καθώς και το διεθνές αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Ένωση Σουδανών Γιατρών –πρόσκειται στο δημοκρατικό κίνημα–, οι εχθροπραξίες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 25 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους τουλάχιστον 183. Δεν είναι σαφές πόσα από τα θύματα είναι άμαχοι. Νωρίτερα χθες, η ΜΚΟ έκανε λόγο για τρεις άμαχους νεκρούς.

Όλη μέρα χθες, οι εκκλήσεις προς τις αντίπαλες πλευρές να παύσουν πυρ διαδέχονταν η μια την άλλη: από τον ΟΗΕ, από την Ουάσιγκτον, από τη Μόσχα, από τη Ρώμη, από το Ριάντ, από την Αφρικανική Ένωση, από τον Αραβικό Σύνδεσμο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τον πρώην πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης Αμπντάλα Χάμντοκ. Δεν είχαν αποτέλεσμα.

Μητροπολίτης Σάββας: Ελληνες εγκλωβισμένοι στην εκκλησία

«Κινδυνεύεις ακόμη και να ανοίξεις την πόρτα», δήλωσε στο απογευματινό δελτίο του ΕΡΤ News ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν Σάββας, ο οποίος βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη μέρα εγκλωβισμένος στη Μητρόπολη του Χαρτούμ με 15 άτομα τα οποία είχαν πάει το πρωί του Μ. Σαββάτου για τη Θεία Λειτουργία.

Τα άτομα που βρίσκονται εντός του κτιρίου είναι όλων των ηλικιών, Έλληνες ορθόδοξοι, Σουδανοί, Αιθίοπες, καθώς και μια Ρωσίδα με το παιδί της, αναφέρει ο κ. Σάββας ενημερώνοντας ότι εντός της Μητρόπολης υπάρχουν τα βασικά είδη για να περάσουν κάποιες μέρες, αλλά ότι το ρεύμα και το νερό είναι κομμένα, όπως σε όλο το Σουδάν.

Ο κ. Σάββας είπε όλοι οι Έλληνες που ζουν στην περιοχή είναι καλά στην υγεία τους. Υπήρξε ένα περιστατικό όπου μια ρουκέτα χτύπησε το σπίτι ενός ζευγαριού, χωρίς όμως να υπάρξει τραυματισμός.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία υγείας των 2 Ελλήνων τραυματιών, ο κ. Σάββας είπε ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι σταθερή και ότι δεν εμπνέει καμία ανησυχία, αλλά ότι οι γιατροί περιμένουν πότε θα μπορέσουν να έχουν στα χέρια τους τα απαραίτητα υλικά για να κάνουν το χειρουργείο, καθώς τα καταστήματα που προμηθεύουν τα νοσοκομεία είναι κλειστά λόγω της έκρυθμης κατάστασης.

Όπως αναφέρει ο κ. Σάββας, η κατάσταση έχει ενταθεί και είναι χειρότερη από χτες, με καμία από τις δύο πλευρές να δείχνει σημάδια υποχώρησης.

Έκτακτη Σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου

Σήμερα, ο Αραβικός Σύνδεσμος οργανώσει εσπευσμένα έκτακτη σύνοδο για το Σουδάν, κατόπιν αιτήματος του Καΐρου, όπου εδρεύει ο οργανισμός, και του Ριάντ. Πρόκειται για κράτη-συμμάχους του σουδανικού στρατού, που έχει εμπλακεί σε σύγκρουση με τους παραστρατιωτικούς· οι τελευταίοι επιδιώκουν να τον ανατρέψουν, πλέον θέλουν να πάρουν αυτοί την εξουσία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, συζήτησε με τους ηγέτες των δυο πλευρών, τον αρχηγό των ένοπλων δυνάμεων στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και τον επικεφαλής των παραστρατιωτικών, τον Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, καθώς και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, και αξίωσε «να σταματήσει αμέσως η βία».

Κοινή διαμεσολαβητική πρωτοβουλία Αιγύπτου-Νότιου Σουδάν

Η Αίγυπτος και το Νότιο Σουδάν προσφέρθηκαν να μεσολαβήσουν ανάμεσα στον στρατό του Σουδάν και στις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης, που ξεκίνησαν να πολεμούν στο Χαρτούμ και σε άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα χθες, ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αιγυπτιακή προεδρία.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και ο ομόλογός του τού Νότιου Σουδάν Σάλβα Κίιρ σήμερα, οι δύο άμεσοι γείτονες του Σουδάν που διαθέτουν τη μεγαλύτερη επιρροή κάλεσαν τις δύο πλευρές στη μάχη εξουσίας να «επιλέξουν τη φωνή της λογικής και του ειρηνικού διαλόγου», αναφέρει η δήλωση.

Νεκροί τρεις υπάλληλοι του ΟΗΕ

Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Έθνη καταδίκασαν σήμερα τη δολοφονία τριών υπαλλήλων του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) εν μέσω συγκρούσεων στο Σουδάν χθες, λέγοντας πως σκοτώθηκαν ενόσω ασκούσαν τα καθήκοντά τους.

Το Πρόγραμμα διέκοψε προσωρινά τις επιχειρήσεις του στη χώρα. «Ενόσω θα επανεξετάζουμε την εξελισσόμενη κατάσταση ασφαλείας, είμαστε αναγκασμένοι να σταματήσουμε προσωρινά όλες τις επιχειρήσεις στο Σουδάν», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η εκτελεστική διευθύντρια του WFP Σίντι Μακέιν.

«Το WFP είναι δεσμευμένο να παρέχει αρωγή στον σουδανικό λαό που αντιμετωπίζει άμεση επισιτιστική ανασφάλεια, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε την εργασία μας που σώζει ζωές αν η ασφάλεια των ομάδων και εταίρων μας δεν είναι εγγυημένη».

Ο Φόλκερ Πέρτες, επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών UNITAMS δήλωσε σήμερα πως οι τρεις υπάλληλοι του WFP σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στην Καμπκαμπίγια στο Βόρειο Νταρφούρ χθες.

«Είμαι συγκλονισμένος από τις αναφορές για βλήματα που έπληξαν εγκαταστάσεις του ΟΗΕ και άλλων ανθρωπιστικών οργανισμών», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v