Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αύξηση επιτοκίων κατά 25 μ.β. τον Μάη εξετάζει η ΕΚΤ

Ποια επιχειρήματα στηρίζουν μικρότερη κίνηση. Μεγάλη αβεβαιότητα από την αστάθεια του χρηματοπιστωτικού τομέα τον περασμένο μήνα, την ώρα που οι προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων δεν έχουν ακόμη περάσει στην οικονομία.

Αύξηση επιτοκίων κατά 25 μ.β. τον Μάη εξετάζει η ΕΚΤ

Σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο συγκλίνουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ακόμη κι αν άλλες επιλογές παραμένουν στο τραπέζι και η συζήτηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, σύμφωνα με πέντε πηγές με άμεση γνώση του θέματος. 

Οπως θυμίζει το Reuters, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης σε κάθε μία από έξι διαδοχικές συνεδριάσεις - ήταν ο ταχύτερος ρυθμός στην Ιστορία - για να καταπολεμήσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό. Ωστόσο, πολλοί παράγοντες δείχνουν ότι χρειάζεται αυξημένη προσοχή, είπαν στο Reuters οι πηγές, που αρνήθηκαν να κατονομαστούν.

Η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή μετά την αστάθεια του χρηματοπιστωτικού τομέα του περασμένου μήνα και οι προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων δεν έχουν ακόμη περάσει στην οικονομία, επομένως χρειάζεται να γίνουν λιγότερα, επειδή οι προηγούμενες κινήσεις δεν έχουν γίνει ακόμη αισθητές, ανέφεραν οι πηγές.

Πρόσθεσαν ότι η κορύφωση των τιμών είναι πλέον ορατή και ότι αυτό το «τελευταίο μίλι» είναι ασφαλέστερο να γίνει με μικρότερα βήματα. Ενα άλλο επιχείρημα που προβλήθηκε υπέρ των σταδιακών κινήσεων ήταν ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, που βρίσκεται στο 3%, είναι σε επίπεδο που περιορίζει την ανάπτυξη.

Οι πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση είναι ακόμα ανοιχτή και οι προοπτικές θα μπορούσαν να αλλάξουν - ειδικά όσον αφορά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Απριλίου και την τριμηνιαία έρευνα τραπεζικών δανείων της ΕΚΤ, αμφότερα δύο ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της 4ης Μαΐου.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ορισμένες από τις πηγές είπαν ότι θα προτιμούσαν η ΕΚΤ να μη δώσει καμία καθοδήγηση σχετικά με το πώς θα κινηθεί τον Ιούνιο, με τον ίδιο τρόπο που κρατά τις επιλογές της ανοιχτές τώρα, έτσι ώστε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να έχουν ελευθερία ως προς τις ενέργειές τους, με βάση τις νέες οικονομικές προβλέψεις που θα προκύψουν τότε.

Οι πηγές ανέφεραν ότι ορισμένοι υποστηρίζουν να μην υπάρξει καμία αλλαγή τον Μάιο - ως επί το πλείστον οι ίδιοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Νότιας Ευρώπης που δεν υποστήριξαν την αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα, ενώ άλλοι - επίσης μια μικρή ομάδα - επιχειρηματολογούν για μια ακόμη αύξηση 50 μονάδων βάσης.

Ο Klaas Knot από την Ολλανδία είπε ότι δεν είναι σαφές εάν θα χρειαστούν 50 μονάδες βάσης ή εάν οι 25 είναι αρκετές. Ο Σλοβάκος Peter Kazimir είπε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε ίσως να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεών της, ενώ ο Αυστριακός Robert Holzmann υποστήριξε μια ακόμη κίνηση 50 μονάδων βάσης.

Επί του παρόντος, οι αγορές τιμολογούν αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης και τον Μάιο και τον Ιούνιο, ενώ μια τρίτη τέτοια αύξηση τιμολογείται πλήρως μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Οι πηγές υποστήριξαν ότι απαιτούνται αυξήσεις επιτοκίων, επειδή ο συνολικός πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός και ο δομικός πληθωρισμός - που εξαιρεί τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας - θα μπορούσε να αυξηθεί για αρκετούς ακόμη μήνες.

Ο επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας Francois Villeroy de Galhau έκανε παρόμοια επισήμανση την Τετάρτη, λέγοντας ότι μια «αναστροφή στην τροχιά του υποκείμενου πληθωρισμού» θα πρέπει να αποτελέσει έναυσμα για την ΕΚΤ για να σταθεροποιήσει τα επιτόκια.

Οι πηγές πρόσθεσαν ότι η αύξηση των μισθών παραμένει μια μεγάλη ανησυχία, επειδή οι αγορές εργασίας είναι σφιχτές και αυτό θα μπορούσε εύκολα να τροφοδοτήσει μεγάλες απαιτήσεις από τους εργαζομένους που έχασαν μεγάλο μέρος των πραγματικών αποδοχών τους τα τελευταία δύο χρόνια.

Η τραπεζική αναταραχή του περασμένου μήνα είχε μόνο μέτριο αντίκτυπο στη ζώνη του ευρώ, επομένως η οικονομία συνέχισε να αποδίδει σύμφωνα με τη βασική γραμμή που περιγράφεται στις προβλέψεις του Μαρτίου της ΕΚΤ, οι οποίες βασίστηκαν στις προσδοκίες της αγοράς για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v