Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Fed εξέτασε παύση των αυξήσεων επιτοκίων τον Μάρτιο

«Πολλοί» αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας μείωσαν τις προβλέψεις τους για το ανώτατο επιτόκιο μετά την τραπεζική αναταραχή. Ύφεση προβλέπουν οικονομολόγοι της Fed.

Η Fed εξέτασε παύση των αυξήσεων επιτοκίων τον Μάρτιο

Oι αξιωματούχοι της Fed που συναντήθηκαν λίγες μέρες μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, συμφώνησαν ότι η πίεση στον τραπεζικό τομέα θα επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, αλλά ήταν αβέβαιοι για το πόσο, σύμφωνα με πρακτικά της συνεδρίασης που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Κάποιοι αξιωματούχοι σημείωσαν επίσης ότι θα συνεχίσουν να είναι σε επιφυλακή για τα ρίσκα του πληθωρισμού. 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οικονομολόγοι της Fed υποστήριξαν ότι λαμβάνοντας υπόψη τις δυνητικές επιπτώσεις από τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, προβλέπουν τώρα «ήπια ύφεση αργότερα στη χρονιά με μια ανάκαμψη στα επόμενα δύο χρόνια».

«Πολλοί» αξιωματούχοι είπαν ότι οι πιθανές επιπτώσεις του τραπεζικης αναταραχής τους οδήγησαν να μειώσουν την εκτίμησή τους για το ανώτατο επίπεδο που θα χρειαστεί να φτάσουν τα επιτόκια για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης 21-22 Μαρτίου.

Οι αξιωματούχοι της Fed προχώρησαν σε αύξηση των επιτοκίων στο εύρος του 4,75%-5% στη συνεδρίαση του Μαρτίου. Η ψηφοφορία για την αύξηση των επιτοκίων ήταν ομόφωνη. Ήταν η ένατη συνεχόμενη φορά που η Fed αύξησε τα επιτόκια.

Όπως μεταδίδει το Marketwatch, τα πρακτικά έδειξαν, ωστόσο, ότι υπήρχαν σοβαρές σκέψεις για παύση των αυξήσεων. 

«Πολλοί» αξιωματούχοι σημείωσαν ότι εξέτασαν αν θα ήταν σκόπιμο να γίνει μια παύση. Πείστηκαν ότι οι προσπάθειες έκτακτης ανάγκης της Fed σε συντονισμό με άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες είχαν βοηθήσει να ηρεμήσουν οι συνθήκες και να μειώσουν τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v