Κυρώσεις σε βάρος τουλάχιστον τεσσάρων οντοτήτων που έχουν έδρα την Τουρκία επέβαλε η Ουάσινγκτον, κατηγορώντας τες ότι παραβίασαν τους αμερικανικούς ελέγχους εξαγωγών συνδράμοντας στις ρωσικές πολεμικές επιχειρήσεις.
Οι εν λόγω κυρώσεις αποτελούν τη μεγαλύτερη κίνηση των ΗΠΑ για την επιβολή τιμωρητικών μέτρων ενάντια στην Τουρκία, μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Τα μέτρα, που αφορούν μεταξύ άλλων μια εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών και έναν επενδυτή στην τεχνολογία που φέρεται να συνέβαλε στη μεταφορά ειδών «διπλής χρήσης», αποτελούν μέρος ενός παγκόσμιου πακέτου κυρώσεων που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ενάντια σε περισσότερες από 120 οντότητες.
Αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης είπε στο Reuters ότι οι κυρώσεις στοχεύουν οντότητες με έδρα την Τουρκία που αποτελούν «κατά πλειοψηφία» ιδιοκτησία της Ρωσίας, καθώς και πρόσωπα στον τομέα της ναυτιλίας και του εμπορίου που συνδέονται με τη Ρωσία.
Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της επέβαλαν εκτεταμένες κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά τα κανάλια ανεφοδιασμού από τη γειτονική Τουρκία και άλλους εμπορικούς κόμβους, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχουν παραμείνει ανοιχτά.
Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, επιδίωξε να διατηρήσει καλές σχέσεις τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.
Αντιτίθεται επί της αρχής στις κυρώσεις της Δύσης, αλλά έχει δηλώσει ότι δεν θα παρακαμφθούν στην Τουρκία και ότι κανένα προϊόν που αποστέλλεται στη Ρωσία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον ρωσικό στρατό.
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ονομάτισε την εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών Azu International, που φέρεται πως απέστειλε αμερικανικά τσιπ και εξαρτήματα ξένης προέλευσης στη Ρωσία, αξίας τουλάχιστον 20 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία από τα ρωσικά τελωνεία.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, Reuters