Χαμηλό 18 μηνών για τον πληθωρισμό στην Κίνα

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,7% σε ετήσια βάση - ήταν η πιο μικρή άνοδος από τον Σεπτέμβριο του 2021. Κατέβασε ταχύτητα και ο πληθωρισμός χονδρικής. Στο 2,4% επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός τροφίμων.

Χαμηλό 18 μηνών για τον πληθωρισμό στην Κίνα

Χαμηλό 18 μηνών χτύπησε ο πληθωρισμός στην Κίνα τον Μάρτιο ενώ και η πτώση των τιμών παραγωγού επιταχύνθηκε, καθώς η ζήτηση παρέμεινε επίμονα ασθενής. Το γεγονός ενισχύει την πεποίθηση των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής για περισσότερα μέτρα έτσι ώστε να στηρίξουν την άνιση οικονομική ανάκαμψη.

Οπως μεταδίδει το Reuters, σε αντίθεση με τις αυξανόμενες τιμές παγκοσμίως, ο πληθωρισμός λιανικής και χονδρικής της Κίνας παρέμεινε αναιμικός καθώς οι τομείς των καταναλωτών και της βιομηχανίας αγωνίζονται να ανακάμψουν από το χτύπημα της πανδημίας. Οι αναλυτές πιστεύουν τώρα ότι ο πληθωρισμός λιανικής θα μπορούσε να είναι χαμηλότερος από τους επίσημους στόχους του Πεκίνου φέτος.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε 0,7% σε ετήσια βάση - ήταν η πιο μικρή άνοδος από τον Σεπτέμβριο του 2021 και χαμηλότερα από το 1,0% τον Φεβρουάριο. Το αποτέλεσμα ήταν χαμηλότερο από την άνοδο 1,0% που προέκυψε σε δημοσκόπηση του Reuters.

«Η έκθεση για τον πληθωρισμό της Κίνας τον Μάρτιο υποδηλώνει ότι η κινεζική οικονομία τρέχει μια διαδικασία αποπληθωρισμού, γεγονός που δείχνει μεγαλύτερο περιθώριο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής για την τόνωση της ζήτησης», δήλωσε ο Zhou Hao, οικονομολόγος της Guotai Junan International.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) υποχώρησε 2,5% σε ετήσια βάση - ήταν η μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο του 2020, την ώρα που τον Φεβρουάριο είχε υποχωρήσει 1,4%. Ο δείκτης κινείται καθοδικά έξι διαδοχικούς μήνες.

Το γουάν της Κίνας έφτασε σε χαμηλό εβδομάδας έναντι του δολαρίου το πρωί μετά τα στοιχεία, καθώς οι επενδυτές ενίσχυσαν τα στοιχήματα ότι τα εγχώρια επιτόκια θα μπορούσαν να μειωθούν. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Σαγκάης υποχώρησε 0,25%, αντιστρέφοντας μια ελαφρά άνοδο που είχε στο άνοιγμα.

Ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων, βασικός παράγοντας του ΔΤΚ, επιβραδύνθηκε στο 2,4% σε ετήσια βάση από 2,6% τον προηγούμενο μήνα. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές των τροφίμων μειώθηκαν κατά 1,4%.

Αυτό ώθησε τον ΔΤΚ σε πτώση 0,3% σε μηνιαία βάση, μετά από πτώση 0,5% τον Φεβρουάριο, έναντι προσδοκίας για αμετάβλητη μέτρηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v