Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξήσεις επιτοκίων: Κοντά στο peak η Fed, σήμα για φρένο παγκοσμίως

Οποιαδήποτε αλλαγή ταχύτητας από τις ΗΠΑ, μετά από τουλάχιστον μία ακόμη άνοδο τον Μάιο, θα μπορούσε να εδραιώσει μια στροφή στον πιο επιθετικό κύκλο σύσφιξης των τελευταίων δεκαετιών διεθνώς.

Αυξήσεις επιτοκίων: Κοντά στο peak η Fed, σήμα για φρένο παγκοσμίως

Οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως μπορεί είτε να βρίσκονται κοντά στο peak είτε να έχουν ήδη ολοκληρώσει την αύξηση των επιτοκίων, προμηνύοντας ένα διάλειμμα πριν εμφανιστεί πιθανή νομισματική χαλάρωση.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, με τα πρώτα σημάδια των επιπτώσεων στην οικονομική ανάπτυξη να είναι πλέον ορατά και τις συνέπειες από τις εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές να παραμένουν, οποιαδήποτε παύση της Fed μετά από τουλάχιστον μία ακόμη αύξηση τον Μάιο θα μπορούσε να εδραιώσει μια στροφή στον πιο επιθετικό κύκλο σύσφιξης που έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες δεκαετίες διεθνώς.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι περιφερειακοί ομόλογοί της μπορεί να συνεχίσουν να προχωρούν περισσότερο, ακόμη και να φιλοδοξούν να διατηρήσουν τις περιοριστικές ρυθμίσεις, αλλά μια αλλαγή ταχύτητας για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ υπό την ηγεσία του προέδρου Τζερόμ Πάουελ θα ήταν ένα σημαντικό μήνυμα για τους ομολόγους του σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από τη Βραζιλία μέχρι την Ινδονησία, μια αλλαγή ως προς τις μειώσεις των επιτοκίων θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη φέτος. Συνολικά, τουλάχιστον 20 από τις 23 κεντρικές τράπεζες που παρακολουθούνται από το Bloomberg προβλέπεται να μειώσουν το κόστος δανεισμού το 2024.

Η βραχύβια κορύφωση των επιτοκίων διεθνώς, σύμφωνα με μετρητή που υπολογίστηκε από το Bloomberg Economics, θα είναι 6% το τρίτο τρίμηνο. Μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, φαίνεται να μειώνεται στο 4,9%.

Οπως και στους προηγούμενους κύκλους, η Ιαπωνία μπορεί να διαφοροποιηθεί. Υπό τον πρόσφατα διορισμένο κυβερνήτη Kazuo Ueda, τα επιτόκιά της, που αυτή τη στιγμή είναι τα χαμηλότερα στον κόσμο, αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα μέχρι την επόμενη χρονιά, όταν τελικά προβλέπεται αύξηση στο μηδέν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v