Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λέιν (ΕΚΤ): Μπορεί να αυξηθούν ξανά τα επιτόκια τον Μάιο

Εάν ο πληθωρισμός εξελιχθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις που είχαμε κάνει πριν ξεσπάσει η πίεση στις τράπεζες, θα ήταν σκόπιμο να υπάρξει περαιτέρω αύξηση, σημείωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ.

Λέιν (ΕΚΤ): Μπορεί να αυξηθούν ξανά τα επιτόκια τον Μάιο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρειαστεί να αυξήσει ξανά τα επιτόκια τον Μάιο, εάν ο πληθωρισμός εξελιχθεί όπως φαίνεται στις οικονομικές προβλέψεις της τράπεζας του Μαρτίου, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν.

Οπως θυμίζει το Reuters, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια συνολικά κατά 350 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο, αλλά δεν παρείχε συγκεκριμένη καθοδήγηση για τη συνεδρίασή της στις 4 Μαΐου, υποστηρίζοντας ότι οι αναταράξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα απαιτούσαν ιδιαίτερη προσοχή.

«Εάν η βασική γραμμή που αναπτύξαμε πριν από την πίεση των τραπεζών διατηρηθεί, θα ήταν σκόπιμο να υπάρξει περαιτέρω αύξηση τον Μάιο», φέρεται να είπε ο Λέιν.

«Ωστόσο, πρέπει να παρακολουθούμε τα δεδομένα, για να δούμε εάν αυτή η βασική γραμμή εξακολουθεί να ισχύει τη στιγμή της συνάντησής μας τον Μάιο».

Οι αγορές έχουν τιμολογήσει πλήρως αύξηση 25 μονάδων βάσης στο επιτόκιο καταθέσεων ύψους 3% στις 4 Μαΐου και βλέπουν άλλες 25 μονάδες βάσης μέχρι τα μέσα του έτους, υποβαθμίζοντας τις προβλέψεις που είχαν γίνει ένα μήνα πριν, όταν αναμένονταν διπλάσιες αυξήσεις επιτοκίων.

Επαναλαμβάνοντας σε μεγάλο βαθμό τη στάση του, ο Λέιν υποστήριξε ότι η απόφαση του Μαΐου θα εξαρτηθεί από τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, την αξιολόγηση της τράπεζας για την υποκείμενη δυναμική των τιμών και από το πόσο γρήγορα οι προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων επηρεάζουν την οικονομία.

Αν και οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν κατά περίπου 10% τον περασμένο μήνα, η αστάθεια έχει υποχωρήσει και ο υποκείμενος πληθωρισμός, μια βασική ανησυχία για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, συνεχίζει να επιταχύνεται, ενισχύοντας την υπόθεση για αυξήσεις επιτοκίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v