Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ΟΠΕΚ+ φουντώνει τα σενάρια για πετρέλαιο στα 100 δολάρια

Ο αιφνιδιασμός του καρτέλ για μείωση παραγωγής και ο φόβος ενός νέου πληθωριστικού κύματος. Οι ισορροπίες μεταξύ των παραγωγών και η αντιπαράθεση Σ. Αραβίας-ΗΠΑ.

Ο ΟΠΕΚ+ φουντώνει τα σενάρια για πετρέλαιο στα 100 δολάρια

Ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής πετρελαίου άνω του 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα, γυρίζοντας την πλάτη σε προηγούμενες διαβεβαιώσεις ότι θα διατηρήσει την προσφορά σταθερή.

Είναι μια σημαντική μείωση για μια αγορά όπου -παρά τις πρόσφατες διακυμάνσεις των τιμών- η προσφορά φαινόταν περιορισμένη για το δεύτερο μέρος του έτους. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου εκτινάχθηκαν έως και 8% στη Νέα Υόρκη το πρωί, για να περιορίσουν τα κέρδη στο 5% αργότερα, ενώ η βενζίνη ανέβηκε επίσης, ενισχύοντας τις πληθωριστικές πιέσεις που ενδέχεται να αναγκάσουν τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο να διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η Σαουδική Αραβία ηγήθηκε περικόπτοντας τη δική της μείωση της προσφοράς κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα. Άλλα μέλη, όπως το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αλγερία ακολούθησαν το παράδειγμά της, ενώ η Ρωσία δήλωσε ότι η μείωση της παραγωγής που εφάρμοζε από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2023.

«Ο ΟΠΕΚ+ θέλει ξεκάθαρα υψηλότερη τιμή», δήλωσε ο Γκάρι Ρος, σύμβουλος στην Black Gold Investors LLC. 

Κορυφαίοι αναλυτές πετρελαίου εξέδωσαν εκτιμήσεις για άνοδο του «μαύρου χρυσού» στα 100 δολάρια το βαρέλι μετά την απόφαση, με ορισμένους να αναμένουν ότι το ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης παγκοσμίως θα είναι ελλειμματικό νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Η αιφνιδιαστική κίνηση θα μπορούσε για άλλη μια φορά να πυροδοτήσει εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, ενός περιφερειακού εταίρου του οποίου η σχέση με την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν είναι τεταμένη. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι οι νέες περικοπές ήταν «λάθος».

Ο αρχικός αντίκτυπος των περικοπών, από τον επόμενο μήνα, θα ανέλθει σε περίπου 1,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Από τον Ιούλιο, λόγω της παράτασης της υφιστάμενης μείωσης της προσφοράς της Ρωσίας, θα υπάρχουν περίπου 1,6 εκατομμύρια βαρέλια αργού ημερησίως λιγότερα στην αγορά από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Η Ρωσία αρχικά κινήθηκε προς χαμηλότερη παραγωγή τον Μάρτιο, ως αντίποινα κατά των δυτικών κυρώσεων που προκλήθηκαν από την εισβολή της στην Ουκρανία.

Το Ριάντ δήλωσε την Κυριακή ότι οι μειώσεις ήταν ένα «προληπτικό μέτρο που στοχεύει στη στήριξη της σταθερότητας της αγοράς πετρελαίου».

Οι σχέσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ είναι τεταμένες από πέρυσι, όταν οι προσπάθειες του Λευκού Οίκου να πείσει το βασίλειο να αυξήσει την παραγωγή δεν έφεραν αποτέλεσμα. Ο Μπάιντεν έκανε ένα αμφιλεγόμενο ταξίδι στην περιοχή τον περασμένο Ιούλιο, αλλά έφυγε χωρίς δεσμεύσεις για την παραγωγή. Στη συνέχεια, τον Οκτώβριο, όταν ο ΟΠΕΚ+ έκανε μια αιφνιδιαστική μείωση κατά περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, λίγες εβδομάδες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, ο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι θα υπήρχαν «συνέπειες» για τη Σαουδική Αραβία, αλλά η κυβέρνηση δεν προχώρησε.

Οικονομικό συμφέρον

Η απόφαση να γίνει η ανακοίνωση της μείωσης μια μέρα πριν από τη συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης του ΟΠΕΚ+ ήταν άνευ προηγουμένου, σημειώνει το Bloomberg. Μόλις την Παρασκευή, οι εκπρόσωποί του δήλωναν ιδιωτικά ότι δεν υπήρχε πρόθεση να αλλάξουν τα όρια παραγωγής τους.

Το πετρέλαιο υποχώρησε σε χαμηλό 15 μηνών τον περασμένο μήνα, λόγω της αναταραχής που προκάλεσε η τραπεζική κρίση, αλλά οι τιμές είχαν ανακάμψει καθώς η κατάσταση έδειχνε σημάδια σταθεροποίησης. Το αργό πετρέλαιο Brent έκλεισε λίγο κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή, σημειώνοντας άνοδο 14% από το χαμηλό του Μαρτίου.

Αλλά αυτό μπορεί να μην είναι αρκετά υψηλό για το καρτέλ. Τον Οκτώβριο, την τελευταία φορά που έκανε μια τεράστια περικοπή που ξάφνιασε τους καταναλωτές, ο Νιγηριανός υπουργός Πετρελαϊκών Πόρων Timipre Sylva είπε ότι ο ΟΠΕΚ+ «θέλει τιμές γύρω στα 90 δολάρια».

Η πραγματική μείωση της προσφοράς μπορεί να είναι μικρότερη από τους διαφημιζόμενους όγκους περίπου 1,6 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, με την προϋπόθεση ότι ο ΟΠΕΚ+ τηρεί τα τρέχοντα επίπεδα αναφοράς για τις περικοπές. Τα περισσότερα μέλη του ΟΠΕΚ+, όπως το Ιράκ και το Καζακστάν, παράγουν ήδη σημαντικά χαμηλότερες ποσότητες από τις τρέχουσες ποσοστώσεις τους, καθώς αντιμετωπίζουν ελλιπείς επενδύσεις και λειτουργικές διαταραχές, και έτσι μπορεί να μη χρειάζεται να προβούν σε περαιτέρω περιορισμούς. Ο Croft της RBC εκτίμησε ότι οι περικοπές θα ανέρχονται σε περίπου 700.000 βαρέλια την ημέρα από τον πυρήνα του ΟΠΕΚ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v