Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατασχέσεις διαβατηρίων στη Ρωσία για να φρενάρουν τις αποστασίες

Πιο αυστηρές οι μετακινήσεις για ανώτατους αξιωματούχους και στελέχη κρατικών εταιρειών. Απαιτούν παράδοση ταξιδιωτικών εγγράφων. Βαθιά δυσπιστία του Κρεμλίνου για την αφοσίωση της ελίτ της χώρας.

Κατασχέσεις διαβατηρίων στη Ρωσία για να φρενάρουν τις αποστασίες

Σε κατασχέσεις διαβατηρίων ανώτατων αξιωματούχων και στελεχών κρατικών εταιρειών προχωρούν οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας, έτσι ώστε να αποτρέψουν τα ταξίδια στο εξωτερικό, καθώς η παράνοια για διαρροές και αποστασίες εξαπλώνεται μέσω του καθεστώτος του Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

Καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εξακολουθεί να μαίνεται, οι αξιωματικοί ασφαλείας έχουν κάνει πιο αυστηρές τις ταξιδιωτικές μετακινήσεις στον κρατικό τομέα, απαιτώντας την παράδοση ταξιδιωτικών εγγράφων από ορισμένες εξέχουσες προσωπικότητες και πρώην αξιωματούχους, είπαν αρκετοί άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Η αυξημένη πίεση αντανακλά τη βαθιά καχυποψία του Κρεμλίνου και της FSB, της διαδόχου υπηρεσίας της KGB, σχετικά με την αφοσίωση της πολιτικής ελίτ της Ρωσίας, πολλοί από τους οποίους αντιτίθενται σε ιδιωτικές συζητήσεις στον πόλεμο στην Ουκρανία και αμφισβητούν τον αντίκτυπό του στον τρόπο ζωής τους.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Πούτιν, επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία έχει πιο αυστηρούς όρους για τα ταξίδια στο εξωτερικό όσον αφορά ορισμένους που εργάζονται σε «ευαίσθητες» περιοχές. «Υπάρχουν αυστηρότεροι κανόνες. Σε κάποια σημεία διατυπώνονται και σε άλλα εξαρτώνται από μια συγκεκριμένη απόφαση... για συγκεκριμένους υπαλλήλους», είπε στους FT. «Από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, έχει δοθεί μεγαλύτερη προσοχή σε αυτό το θέμα».

Από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, οι Ρώσοι αξιωματούχοι με πρόσβαση σε κρατικά μυστικά μεσαίου επιπέδου υποχρεούνταν να αφήνουν τα διαβατήριά τους σε ασφαλή διαχείριση στο «ειδικό τμήμα» που είναι ενσωματωμένο στα υπουργεία και στις εταιρείες τους. Ωστόσο, οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας σπάνια εφάρμοσαν τους κανόνες, σύμφωνα με πρώην αξιωματούχους και στελέχη.

Αυτό άλλαξε μετά την εισβολή στην Κριμαία το 2014, όταν οι υπηρεσίες ασφαλείας άρχισαν να προειδοποιούν κατά των ταξιδιών σε χώρες όπως οι ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο. Μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία πέρυσι, οι περιορισμοί εφαρμόστηκαν πολύ ευρύτερα και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις ιδιοτροπίες των μεμονωμένων αξιωματικών ασφαλείας που είναι ενσωματωμένοι σε κρατικούς φορείς, είπαν οι πηγές.

Για αυτό τον λόγο, τα μέτρα ασφαλείας διαφέρουν μεταξύ των κρατικών ιδρυμάτων, με ορισμένους να ζητούν ακόμη και από μεσαίου επιπέδου αξιωματούχους να απέχουν από τα ταξίδια στο εξωτερικό και άλλοι να δίνουν σε ανώτερους αξιωματούχους την άδεια να ταξιδέψουν στο εξωτερικό εντός εύλογου λόγου.

Τα στελέχη μιας μεγάλης κρατικής βιομηχανικής εταιρείας απαγορεύεται να ταξιδεύουν περισσότερο από δύο ώρες οδικώς από τη Μόσχα χωρίς επίσημη άδεια, είπε μία από τις πηγές.

Σε άλλες περιπτώσεις, αξιωματούχοι της FSB ζήτησαν από πρώην αξιωματούχους που είχαν προηγουμένως πρόσβαση σε κρατικά μυστικά να παραδώσουν τα διαβατήριά τους, ακόμη και από κάποιους που δεν είχαν ποτέ πρόσβαση, είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v