Ρουμπινί: Πτωχευμένες εκατοντάδες αμερικανικές τράπεζες

Μοιραίο το «χτύπημα» στα κεφάλαια των τραπεζών από την άνοδο των επιτοκίων και την πτώση της αξίας των ομολόγων, τονίζει ο «Dr. Doom». Προειδοποιεί για επερχόμενο πιστωτικό κραχ και απότομη προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας.

Ρουμπινί: Πτωχευμένες εκατοντάδες αμερικανικές τράπεζες

Η πτώχευση των SVB και Signature Bank δεν ήταν μεμονωμένα περιστατικά, προειδοποιεί ο Νουριέλ Ρουμπινί, υποστηρίζοντας ότι η άνοδος των επιτοκίων έχει προκαλέσει τεράστιες ζημίες στις αμερικανικές τράπεζες. 

Όπως τονίζει σε άρθρο του που αναδημοσιεύεται στο Marketwatch, η άνοδος του πληθωρισμού το 2022 οδήγησε υψηλότερα τις αποδόσεις των ομολόγων, με αποτέλεσμα τα 10ετή ομόλογα να καταγράψουν μεγαλύρες απώλειες (20%) από τον S&P 500 (15%) και οποιοσδήποτε είχε μακροπρόθεσμα ομόλογα σε δολάριο ή ευρώ να «μείνει στα κρύα του λουτρού».

Οι συνέπειες για αυτούς τους επενδυτές ήταν πολύ βαριές, σημειώνει ο «Dr. Doom». Όπως αναφέρει, μέχρι το τέλος του 2022, οι μη πραγματοποιηθείσες ζημίες των αμερικανικών τραπεζών από χρεόγραφα είχαν φτάσει τα 620 δισ. δολάρια, περίπου το 28% του συνολικού κεφαλαίου τους (2,2 τρισ. δολάρια).

Εν τω μεταξύ, τα υψηλότερα επιτόκια έχουν μειώσει την αγοραία αξία και των άλλων περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, τονίζει ο Ρουμπινί. Αν συνάψει κάποιος ένα 10ετές τραπεζικό δάνειο όταν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια είναι 1% και τα επιτόκια αυτά αυξηθούν στο 3,5%, η πραγματική αξία αυτού του δανείου (αυτό που κάποιος άλλος στην αγορά θα τον πλήρωνε για αυτό) θα μειωθεί. Αν ληφθεί και αυτό υπόψη, σημειώνει, τότε οι μη πραγματοποιηθείσες απώλειες των αμερικανικών τραπεζών ανέρχονται στην πραγματικότητα σε 1,75 τρισ. δολάρια, ή στο 80% του κεφαλαίου τους.

Η «μη πραγματοποιηθείσα» φύση αυτών των απωλειών είναι απλά ένα αποτέλεσμα του τρέχοντος ρυθμιστικού καθεστώτος, το οποίο επιτρέπει στις τράπεζες να αποτιμούν χρεόγραφα και δάνεια στην ονομαστική και όχι στην αγοραία αξία τους, επισημαίνει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Ρουμπινί, κρίνοντας από την ποιότητα του κεφαλαίου τους, οι περισσότερες αμερικανικές τράπεζες βρίσκονται από τεχνική άποψη κοντά στη χρεοκοπία, και εκατοντάδες είναι ήδη χρεοκοπημένες.

Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι η άνοδος του πληθωρισμού μειώνει από μια άποψη την πραγματική αξία των υποχρεώσεων των τραπεζών καθώς αυξάνει την αξία ενός άυλου στοιχείου ενεργητικού που δεν φαίνεται στους ισολογισμούς τους, τη δυνατότητα να προσελκύουν καταθέσεις (deposit franchise). Οι τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν σχεδόν μηδενικά επιτόκια στους καταθέτες ενώ τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών μπορεί να βρίσκονται στο 4% ή υψηλότερα.

Αλλά οι τράπεζες μπορούν να επωφεληθούν από αυτή τη διαφορά μεταξύ του καταθετικού επιτοκίου και των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας μόνο αν καταφέρουν να κρατήσουν την καταθετική τους βάση. Αν υπάρξει εκροή καταθέσεων, όπως συνέβη στην SVB, το όφελος αυτό εξανεμίζεται και οι μη πραγματοποιηθείσες ζημίες από ομόλογα μετατρέπονται σε πραγματοποιηθείσες, καθώς οι τράπεζες πουλούν τα χρεόγραφα για να καλύψουν τη φυγή καταθέσεων.Η χρεοκοπία από εκεί και έπειτα, είναι αναπόφευκτη, τονίζει.

«Το επιχείρημα του “deposit franchise” δέχεται ότι οι περισσότεροι καταθέτες είναι χαζοί και θα κρατήσουν τα χρήματά τους σε λογαριασμούς με σχεδόν μηδενικά επιτόκια όταν μπορούν να βρουν επιτόκια 4% ή παραπάνω σε απολύτως ασφαλή funds της αγοράς χρήματος που επενδύουν σε βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα. Αλλά γνωρίζουμε ότι οι καταθέτες δεν είναι τόσο επαναπαυμένοι. Η τρέχουσα, από ότι φαίνεται επίμονη, φυγή ανασφάλιστων καταθέσεων – και ακόμα και ασφαλισμένων – έχει πιθανότατα ως αιτία όχι μόνο την ανησυχία των καταθετών για την ασφάλεια των καταθέσεών τους αλλά και την αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων» γράφει ο Ρουμπινί.

Ο γνωστός οικονομολόγος προβλέπει ότι το πιστωτικό κραχ που θα προκληθεί από την αναταραχή που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες θα οδηγήσει σε μια αναπόφευκτη «απότομη» προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v