Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιτροπή Βασιλείας: Παίρνουμε μαθήματα από την τραπεζική κρίση

Τα διδάγματα από τη χρηματοπιστωτική κρίση χαράζουν νέα ρότα για την Επιτροπή της Βασιλείας και την εποπτεία του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος. Κίνδυνοι και τρωτά σημεία.

Επιτροπή Βασιλείας: Παίρνουμε μαθήματα από την τραπεζική κρίση

Η Επιτροπή της Βασιλείας για την Εποπτεία του Τραπεζικού Συστήματος συνεδρίασε στις 14 Μαρτίου ψηφιακά και στις 22-23 Μαρτίου στο Χονγκ Κονγκ για να καταγράψει τις πρόσφατες εξελίξεις της αγοράς και να εξετάσει τους κινδύνους και τις ευπάθειες για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, αναζητώντας την ανάληψη σειράς πολιτικών και εποπτικών πρωτοβουλιών.

Συζητήθηκαν, ειδικότερα, οι προοπτικές για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στην οικονομική και χρηματοπιστωτική αγορά, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.

Τα πρόσφατα γεγονότα υπογράμμισαν περαιτέρω τη σημασία ενός ανθεκτικού παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος που θα στηρίζεται σε αποτελεσματικές πρακτικές τραπεζικής διακυβέρνησης και διαχείρισης κινδύνων, ισχυρά ρυθμιστικά πρότυπα και ισχυρή εποπτεία, που υποστηρίζεται από προβλεπτική διασυνοριακή συνεργασία.

Μετά τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, οι μεταρρυθμίσεις της Βασιλείας ΙΙΙ βοήθησαν το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα να απορροφήσει διαφορετικούς κραδασμούς και να συνεχίσει φερέγγυα να δανείζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αναφέρεται. Από το 2011, ο δείκτης μόχλευσης των τραπεζών αυξήθηκε από 3,5% σε 6,5%, ενώ ο δείκτης Common Equity Tier 1 (CET1) με βάση τον κίνδυνο βελτιώθηκε από 7% σε 13%. Το προφίλ κινδύνου ρευστότητας ενισχύθηκε επίσης κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, με τον μέσο δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) και τον δείκτη καθαρής σταθερής χρηματοδότησης (ΝSFR) των τραπεζών να ανέρχονται σε 140% και 125% αντίστοιχα.

Οι κίνδυνοι του υψηλού πληθωρισμού, της χαμηλότερης ανάπτυξης και των γεωπολιτικών εντάσεων θέτουν προκλήσεις διαχείρισης κινδύνου για τις τράπεζες. Χρόνια πρωτοφανών χαμηλών επιτοκίων στήριξαν τη συσσώρευση μόχλευσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Καθώς οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, οι δανειολήπτες τώρα αντιμετωπίζουν απότομα αυξανόμενα βάρη εξυπηρέτησης χρέους. Μια ευρεία ανατιμολόγηση στις αγορές περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε επίσης να εκθέσει τις τράπεζες σε πρόσθετους κινδύνους.

Οι τράπεζες και οι εποπτικές αρχές πρέπει επομένως να επαγρυπνούν για τις εξελισσόμενες προοπτικές, ώστε να διασφαλίσουν πως το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα είναι ανθεκτικό. Η Επιτροπή της Βασιλείας θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε τράπεζες και της αγορά, όπως τονίζει, και θα αξιολογεί τους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που εγκυμονούνται για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα από τα υψηλότερα επιτόκια.

Επιπλέον, η Επιτροπή συμφώνησε να προβεί σε απολογισμό των ρυθμιστικών και εποπτικών επιπτώσεων που απορρέουν από πρόσφατα γεγονότα, με σκοπό να αντληθούν διδάγματα.

Γενικότερα, τα μέλη της Επιτροπής επιβεβαίωσαν ομόφωνα την προσδοκία τους για εφαρμογή όλων των πτυχών του πλαισίου της Βασιλείας ΙΙΙ, με τρόπο πλήρη, συνεπή και το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η ανθεκτικότητα του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος και να παρασχεθούν ισότιμοι ρυθμιστικοί όροι ανταγωνισμού για τις διεθνώς ενεργές τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v