Βολές Βαρθολομαίου κατά Ρωσικής Εκκλησίας: Συνεργάτης στο έγκλημα

Η Ρωσική Εκκλησία έχει μερίδιο ευθύνης για την εισβολή στην Ουκρανία, δηλώνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης από τη Λιθουανία. «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τα τέκνα μας σε Ουκρανία και Ρωσία».

Βολές Βαρθολομαίου κατά Ρωσικής Εκκλησίας: Συνεργάτης στο έγκλημα

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δήλωσε από το Βίλνιους της Λιθουανίας ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει μερίδιο ευθύνης για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προσθέτοντας ο ίδιος είναι έτοιμος να βοηθήσει στη μεταπολεμική «πνευματική αναγέννηση» της Ρωσίας.

Τα σχόλια Βαρθολομαίου αποτελούν μομφή προς τον Ρώσο Πατριάρχη Κύριλλο, του οποίου η πλήρης ευλογία στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει τριβές στην Ορθόδοξη Εκκλησία παγκοσμίως.

Ο Βαρθολομαίος, ο οποίος το 2019 εξόργισε τη Μόσχα με τη χορήγηση του Αυτοκέφαλου στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, δήλωσε ότι οι ρωσικές αρχές χρησιμοποιούν την Εκκλησία ως «όργανο για τους στρατηγικούς τους στόχους».

«Η Εκκλησία και η κρατική ηγεσία στη Ρωσία συνεργάστηκαν στο έγκλημα και μοιράζονται την ευθύνη για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν ως αποτέλεσμα της επιθετικότητας, όπως η σοκαριστική απαγωγή Ουκρανόπουλων», είπε σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη κοινοβούλιο της Λιθουανίας.

Την περασμένη εβδομάδα, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγορώντας τον για το έγκλημα πολέμου του παράνομου εκτοπισμού εκατοντάδων Ουκρανόπουλων. Η Ρωσία λέει ότι τα παιδιά μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία για τη δική τους ασφάλεια και αρνείται ότι διαπράττει παραβιάσεις δικαιωμάτων στην Ουκρανία.

«Ο διαθρησκευτικός μας διάλογος πρέπει να εστιάσει σε τρόπους αντίστασης και εξουδετέρωσης της ικανότητας της ηγεσίας του Πατριαρχείου Μόσχας να υπονομεύει την ενότητα και να νομιμοποιεί θεολογικά την εγκληματική συμπεριφορά», τόνισε ο Βαρθολομαίος.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν προέβη άμεσα σε κανένα σχόλιο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θεωρείται «πρώτος μεταξύ ίσων» στην Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία αριθμεί 260 εκατομμύρια πιστούς παγκοσμίως, περίπου 100 εκατομμύρια απ' αυτούς στη Ρωσία.

«Η μητέρα εκκλησία της Κωνσταντινούπολης είναι έτοιμη να βοηθήσει τα τέκνα της στην Ουκρανία και τη Ρωσία για άλλη μια φορά, όπως έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν», ανέφερε.

«Είναι κοινό μας χριστιανικό καθήκον να χρησιμοποιήσουμε δυνάμεις διαλόγου για να επαναφέρουμε τους Ρώσους αδελφούς και αδελφές μας στην κοινότητα των κοινών αξιών μας», συμπλήρωσε, τονίζοντας την ανάγκη για «πνευματική αναγέννηση» τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία.

Στα τέλη Ιανουαρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε δηλώσει πως ουδεμία σχέση, άμεση ή έμμεση, έχει με γεωπολιτικά δεδομένα και με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η χορήγηση του Αυτοκέφαλου στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Όπως δήλωσε τότε, τον πόλεμο τον συνδέει τεχνηέντως η Εκκλησία της Ρωσίας με το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο για να καλύψει τις ευθύνες της και τις μεγάλες φιλοδοξίες της. «Αυτή βάθυνε το χάσμα μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων και όχι το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο που δόθηκε στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό. Η αντίδραση της Ρωσίας απορρέει από προσπάθεια επιβολής επί του ουκρανικού λαού και από την απουσία υγιούς εκκλησιαστικής συνείδησης».

Μάλιστα, επισήμανε τότε, η Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης έδωσε χείρα βοηθείας στη Ρωσία για να λυθεί το Ουκρανικό, αλλά οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες, με υπαιτιότητα της ρωσικής πλευράς, η οποία, ωστόσο, δεν το παραδέχεται.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v