Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γκέιτς για τεχνητή νοημοσύνη: Η δεύτερη μεγαλύτερη επανάσταση στη ζωή μου

Εύσημα του μεγαλοεπενδυτή στο GPT της Open AI και δέσμευσή του να «εργαστεί ώστε αυτή η τεράστια ανακάλυψη να συμβάλει στη μείωση και όχι στην αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων».

Γκέιτς για τεχνητή νοημοσύνη: Η δεύτερη μεγαλύτερη επανάσταση στη ζωή μου

Ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς δήλωσε ότι τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία γλώσσας του Open AI είναι μία από τις δύο επαναστατικές τεχνολογίες που έχει συναντήσει στη ζωή του.

Ο 67χρονος δισεκατομμυριούχος επενδυτής-φιλάνθρωπος θεωρεί την πολλά υποσχόμενη νέα τεχνολογία ως την «πιο σημαντική τεχνολογική πρόοδο μετά τη γραφική διεπαφή χρήστη», που αποτελεί το πρότυπο για τα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα επιτρέποντας στους ανθρώπους να αλληλεπιδρούν πιο εύκολα με τους υπολογιστές χρησιμοποιώντας εικονίδια, μενού και παράθυρα.

«Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης είναι τόσο θεμελιώδης όσο και η δημιουργία του μικροεπεξεργαστή, του προσωπικού υπολογιστή, του διαδικτύου και του κινητού τηλεφώνου», έγραψε ο Γκέιτς στο blog του. «Θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται, μαθαίνουν, ταξιδεύουν, λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη και επικοινωνούν οι άνθρωποι. Ολόκληρες βιομηχανίες θα αναπροσανατολιστούν γύρω από τη νέα ανακάλυψη. Οι επιχειρήσεις θα ξεχωρίζουν από το πόσο καλά τη χρησιμοποιούν».

Ο Γκέιτς είχε συναντήσεις με την ομάδα της Open AI από το 2016 και πέρυσι την προκάλεσε να βρει τρόπο ώστε το σύστημά της να περάσει εξετάσεις σε μάθημα βιολογίας υψηλών απαιτήσεων. Το τεστ περιλάμβανε και ερωτήσεις κρίσεως, και μέσα σε μόλις μερικούς μήνες το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης GPT κατάφερε να πάρει Α στις εξετάσεις, γράφει το Bloomberg.

Το OpenAI, που τώρα υποστηρίζεται από επιπλέον επένδυση τηw Microsoft άνω των 10 δισ. δολαρίων, κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα το GPT-4, την τελευταία έκδοση ενός τεράστιου μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργεί κείμενο. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για εργασίες όπως η κωδικοποίηση και η δημιουργία εικόνων, ενώ απαντά και σε ερωτήσεις σχετικά με εικόνες που παρέχει ο χρήστης. Το OpenAI διαφημίζει την επιτυχία του GPT-4 σε τυποποιημένες δοκιμές, αλλά ένας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και ένας διδακτορικός φοιτητής υποστηρίζουν ότι μπορεί να μην είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα.

Ο Γκέιτς, ο οποίος αφιερώνει τον περισσότερο χρόνο του στο Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, δήλωσε ότι εμπνέεται από τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης να μειώσει ορισμένες από τις χειρότερες ανισότητες στον κόσμο, από την υγειονομική περίθαλψη στον αναπτυσσόμενο κόσμο μέχρι την κλιματική αλλαγή και την εκπαίδευση. Το ίδρυμά του θα παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς ελπίζει να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη τους επόμενους μήνες, είπε.

Ωστόσο, ο Γκέιτς αναγνώρισε ότι η τεχνολογία «εγείρει δύσκολα ερωτήματα σχετικά με το εργατικό δυναμικό, το νομικό σύστημα, το απόρρητο, τις προκαταλήψεις και πολλά άλλα», έγραψε.

«Ο κόσμος πρέπει να βεβαιωθεί ότι όλοι —και όχι μόνο οι εύποροι— επωφελούνται από την τεχνητή νοημοσύνη. Οι κυβερνήσεις και η φιλανθρωπία θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι μειώνει και δεν αυξάνει τις ανισότητες. Αυτή είναι η προτεραιότητα για τη δική μου ενασχόληση με την τεχνητή νοημοσύνη», έγραψε.

Ο Γκέιτς σημείωσε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν με τις ιδιωτικές εταιρείες για τον καθορισμό ορίων, ώστε οι άνθρωποι να μην «υποδουλωθούν» στην τεχνητή νοημοσύνη. Ως μακροπρόθεσμο κίνδυνο ανέφερε τη μη ευθυγράμμιση της τεχνητής νοημοσύνης με τους ανθρώπους ή τη λειτουργία της σε αντίθεση με τους ανθρώπους. Αυτές οι ερωτήσεις θα γίνουν πιο επιτακτικές με την πάροδο του χρόνου, είπε.

«Θα μπορούσε μια μηχανή να αποφασίσει ότι οι άνθρωποι την απειλούν ή ότι τα συμφέροντά της είναι διαφορετικά από τα δικά μας ή απλώς να σταματήσει να ενδιαφέρεται για μας;» ρωτάει. «Πιθανώς, αλλά αυτό το πρόβλημα δεν είναι πιο επείγον σήμερα απ' ό,τι πριν από τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών στην τεχνητή νοημοσύνη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v