Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκικές εκλογές: Η «αχίλλειος πτέρνα» του Ερντογάν

«Όπως ακριβώς οι Τούρκοι είχαν παλαιότερα ταυτίσει την αυξανόμενη ευημερία τους με την κυβέρνηση AKP του Ερντογάν όλα αυτά τα χρόνια, άλλο τόσο κατηγορούν τώρα την κυβέρνηση για τη συρρίκνωση της ευημερίας τους», γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Τουρκικές εκλογές: Η «αχίλλειος πτέρνα» του Ερντογάν

«Η αχίλλειος πτέρνα του Ερντογάν», τιτλοφορείται σχόλιο στη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, ενόψει των διπλών εκλογών μέσα Μαΐου.

Ο σχολιαστής της Ράινερ Χέρμαν υποστηρίζει ότι και χωρίς τις επικρίσεις για τη διαχείριση της κατάστασης μετά τους σεισμούς, το κυβερνών κόμμα AKP του προέδρου Ερντογάν θα δυσκολευτεί στις εκλογές. Ο λόγος; Μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού είχε ήδη διαμαρτυρηθεί για τη μείωση της αγοραστικής του δύναμης, πριν έλθει η καταστροφή. Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο όμιλο ερευνών ENAG, ο ραγδαίος ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού απειλεί να καταστρέψει τη νέα μεσαία τάξη.

«Όπως ακριβώς οι Τούρκοι είχαν παλαιότερα ταυτίσει την αυξανόμενη ευημερία τους με την κυβέρνηση AKP του Ερντογάν όλα αυτά τα χρόνια, άλλο τόσο κατηγορούν τώρα την κυβέρνηση για τη συρρίκνωση της ευημερίας τους», παρατηρεί ο αρθρογράφος. «Δεδομένου ότι ο Ερντογάν με την εισαγωγή του προεδρικού συστήματος το 2018 έχει συγκεντρώσει όλη την εξουσία στα χέρια του, η κριτική στρέφεται κυρίως εναντίον του. Τώρα αντιμετωπίζει την απειλή να χάσει τους ψηφοφόρους του που του έδωσαν ψήφο για οικονομικούς και όχι ιδεολογικούς λόγους».

Η γερμανική εφημερίδα καταγράφει ως δείκτη για την έλλειψη εμπιστοσύνης στη νυν κυβέρνηση το γεγονός ότι Τούρκοι επιχειρηματίες επενδύουν περισσότερα χρήματα στο εξωτερικό από όσα εισρέουν στην Τουρκία από άμεσες ξένες επενδύσεις.

«Στην Τουρκία ο κατασκευαστικός κλάδος που υπόσχεται γρήγορα κέρδη παραμένει οικονομική ατμομηχανή, αλλά παραμελήθηκε η καινοτόμος μεταποιητική βιομηχανία, που θα αύξανε μακροπρόθεσμα την ευημερία … η ελπίδα είναι ότι από τις εκλογές θα αναδειχθεί μια κυβέρνηση για να προχωρήσει τις καθυστερημένες μεταρρυθμίσεις. Ενώ η αχίλλειος πτέρνα του AKP είναι η οικονομική πολιτική, η αντιπολίτευση επιστρατεύει δύο φημισμένους οικονομολόγους, τον Μπιλέντ Γκιουλτεκίν και τον Μπιλγκέ Γιλμάζ».

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v