Μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων από την πώληση της Credit Suisse Group AG είναι οι επενδυτές στα πιο επικίνδυνα ομόλογα της εταιρείας, γνωστά ως AT1, αξίας 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτοί οι επενδυτές χάνουν όλα τα χρήματά τους -δυνητικά δημιουργώντας μια καταιγίδα στην αγορά των 275 δισεκατομμυρίων δολαρίων, γράφει το Bloomberg.
Οι πιστωτές ψάχνουν μανιωδώς τα ψιλά γράμματα για αυτούς τους τίτλους CoCos, για να καταλάβουν εάν οι αρχές σε άλλες χώρες θα μπορούσαν να επαναλάβουν αυτό που έκανε η ελβετική κυβέρνηση την Κυριακή: Να τους εξαφανίσει διατηρώντας παράλληλα αξία 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους κατόχους μετοχών. Δεν υποτίθεται ότι είναι αυτή η σειρά, επιμένουν ορισμένοι κάτοχοι των ομολόγων.
«Αυτό δεν έχει νόημα», είπε ο Patrik Kauffmann, διαχειριστής χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος στην Aquila Asset Management, ο οποίος έχει τέτοια ομόλογα. «Οι μέτοχοι θα πρέπει να πάρουν μηδέν», επειδή «είναι ξεκάθαρο ότι τα AT1 είναι ανώτερα από τις μετοχές».
Ένας Διευθύνων Σύμβουλος τράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου το είπε ακόμη πιο ωμά: Οι Ελβετοί σκότωσαν αυτή τη βασική γωνιά της χρηματοδότησης των τραπεζών, είπε, ζητώντας να μην κατονομαστεί επειδή η κατάσταση είναι ευαίσθητη. Τα σχόλιά του υπογραμμίζουν το πώς η παγκόσμια χρηματοοικονομική κοινότητα βρίσκεται στα άκρα μετά την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS, η οποία ήρθε μετά την κατάρρευση τριών περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ.
Με ανακοίνωσή τους, EKT και Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή έσπευσαν να διαφοροποιηθούν, τονίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ισχυρές και ότι τα εργαλεία που απορροφούν ζημιές μιας προβληματικής τράπεζας είναι τα εργαλεία με βάση τα ίδια κεφάλαια (σ.σ. μετοχές) και μετά τα ομόλογα Additional Tier I.
Βουλιάζουν τα τραπεζικά ομόλογα AT1 στην Ευρώπη
Οι τιμές σε όλα τα AT1 θα πέσουν σχεδόν σίγουρα. Ορισμένοι traders της Barclays Plc έχουν προβλέψει μειώσεις έως και 15 σεντς ή περισσότερο, σύμφωνα με άτομα με γνώση του θέματος.
Οι τιμές για ομόλογα AT1 των μεγάλων ευρωτραπεζών όπως η Deutsche Bank, η HSBC, η UBS και η BNP Paribas υποχωρούν κατά 10-12 σεντς τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Reuters.
Τα ομόλογα AT1 - επίσης γνωστά ως "contingent convertibles" ή "CoCo", είναι τίτλοι μειωμένης εξασφάλισης και μετατρέπονται σε ίδια κεφάλαια ή διαγράφονται εάν το επίπεδο κεφαλαίου μιας τράπεζας πέσει κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο, ανάλογα με τους όρους της συμφωνίας.
Δεν είναι ότι τα ομόλογα δεν έπρεπε να δεχτούν μέρος του πλήγματος από την κατάρρευση της Credit Suisse. Στην πραγματικότητα, αυτά είναι σε μεγάλο βαθμό που δημιουργήθηκαν για να κάνουν, όταν σχεδιάστηκαν για πρώτη φορά από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ως τρόπος επιβολής ζημιών στους πιστωτές, όταν οι τράπεζες αρχίσουν να πέφτουν, για να μην πληρώνουν οι φορολογούμενοι.
Ωστόσο, το να δίνεις προτεραιότητα στους επενδυτές μετοχών έναντι των κατόχων των πιο επικίνδυνων τραπεζικών ομολόγων αφήνει την κοινότητα των τελευταίων σε σύγχυση σχετικά με το ποιος κατατάσσεται πρώτος, όταν πρόκειται για την ιεραρχία των αξιώσεων, την επόμενη φορά που μια τράπεζα θα έχει πρόβλημα.
Καθώς οι δικαστικές διαμάχες ενδέχεται να ξεκινούν, οι traders της Goldman Sachs Group Inc. ετοιμάζονταν να υποβάλουν προσφορές για αξιώσεις έναντι των πιο επικίνδυνων ομολόγων της Credit Suisse για τους επενδυτές που στοιχηματίζουν ότι μπορούν τελικά να ανακτήσουν κάποια αξία.
«Η εξάλειψη των κατόχων AT1 ενώ πληρώνει σημαντικά ποσά στους μετόχους έρχεται σε αντίθεση με όλες τις αρχές και τους κανόνες εξυγίανσης που συμφωνήθηκαν διεθνώς μετά το 2008», σύμφωνα με τον Jérôme Legras, επικεφαλής έρευνας στην Axiom Alternative Investments, ο οποίος είπε ότι η εταιρεία κατέχει ομόλογα AT1 που εκδόθηκαν από την Credit. Suisse.
Από την οπτική γωνία των Ελβετών αξιωματούχων, η διαγραφή των τίτλων έγινε επειδή έπρεπε να ενισχύσει το κεφάλαιο της Credit Suisse και να επιλύσει τα προβλήματα ρευστότητάς της. Τα ομόλογα συνήθως αντιμετωπίζουν κούρεμα κάθε φορά που προσφέρεται κρατική υποστήριξη σε τράπεζα που αντιμετωπίζει προβλήματα φερεγγυότητας.
Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στην αγορά λένε ότι η κίνηση θα οδηγήσει πιθανότατα σε μια ανατρεπτική ανατιμολόγηση σε ολόκληρη τη βιομηχανία. Η αγορά για τα νέα ομόλογα AT1 πιθανότατα θα παγώσει και το κόστος της επικίνδυνης τραπεζικής χρηματοδότησης αναμένεται να εκτιναχθεί υψηλότερα, δεδομένου ότι η ρυθμιστική απόφαση έπιασε ορισμένους πιστωτές απροετοίμαστους, λένε οι traders.
Αυτό θα έδινε στους treasurers λιγότερες επιλογές για άντληση κεφαλαίων σε μια περίοδο πίεσης της αγοράς, με τη Federal Reserve και πέντε άλλες κεντρικές τράπεζες να ανακοινώνουν συντονισμένη δράση την Κυριακή, για την ενίσχυση της ρευστότητας σε δολάρια.
«Η αγορά AT1 θα κλείσει τώρα για λίγο σε νέες εκδόσεις», δήλωσε ο Luke Hickmore, επενδυτικός διευθυντής στην abrdn Plc, ο οποίος κατέχει ένα μικρό αριθμό ομολογιών της Credit Suisse. «Όλοι θα αναλύσουμε ποιοι τίτλοι στον χώρο AT1 έχουν παρόμοια τύχη με αυτούς της Credit Suisse και ποιοι όχι, ποιες τράπεζες πρέπει να εκδίδουν AT1 και ποιες όχι».
Ακόμη και πριν από την απόφαση, οι αυξανόμενες ανησυχίες για το χρηματοπιστωτικό σύστημα προκάλεσαν πτώση του μέσου τίτλου AT1 τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με την τιμολόγηση να πιέζεται σχεδόν 20% κάτω από την ονομαστική αξία -μια από τις πιο απότομες πτώσεις που έχουν καταγραφεί.
«Κακώς σχεδιασμένο»
Οι ρυθμιστικές αρχές ήθελαν τα AT1 να λειτουργούν ως πρόσθετο απόθεμα κεφαλαίου μεταξύ των μετόχων και των ομολογιούχων. Ωστόσο, το νομικό πλαίσιο ήταν πάντα αντικείμενο αβεβαιότητας.
Η τελευταία κίνηση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής δείχνει ότι «η δομή έχει αποδειχθεί κακώς σχεδιασμένη και πιθανότατα θα καταργηθεί σταδιακά», δήλωσε ο Francesco Castelli, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος της Banor Capital.
Ωστόσο, η απόφαση να εξαφανιστούν οι κάτοχοι αυτών των ομολόγων λαμβάνει υποστήριξη από τον John McClain, διαχειριστή χαρτοφυλακίου στην Brandywine Global Investment Management. «Είναι απολύτως το σωστό για να αποτρέψουμε τον ηθικό κίνδυνο να εισχωρήσει σε αυτό το μέρος της αγοράς. Αυτοί οι δεσμοί δημιουργήθηκαν για στιγμές όπως αυτή -παρόμοια με δεσμούς καταστροφής».
Στουρνάρας: Δεν έχουν έκθεση στα ομόλογα ΑΤ1 της Credit Suisse οι ελληνικές τράπεζες
Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν έκθεση στα ομόλογα AT1 της Credit Suisse, επισημαίνει με δήλωσή του ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι ισχυρές, η έκθεση στην Credit Suisse είναι σχεδόν μηδενική, τονίζει ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος.