Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citi: Οι λεπτές ισορροπίες πίσω από τη χρηματοδότηση της Credit Suisse

Τα διλήμματα που κλήθηκε να απαντήσει η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, περιγράφει η Citi. Φόβοι για μετάδοση της κρίσης στην πραγματική οικονομία.

Citi: Οι λεπτές ισορροπίες πίσω από τη χρηματοδότηση της Credit Suisse

Η κίνηση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας (SNB) να παράσχει ρευστότητα στην Credit Suisse επιτυγχάνει μια ισορροπία μεταξύ του να δείξει ότι λαμβάνει σοβαρά την αναταραχή στις αγορές, χωρίς να δώσει σήμα ότι τα προβλήματα είναι σοβαρά, σχολιάζει η Citi.

Εάν αποκατασταθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η SNB θα μπορούσε να προχωρήσει στην επόμενη αύξηση των επιτοκίων (η Citi περιμένει 75 μονάδες βάσης) για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Ωστόσο, οι επόμενες μέρες θα δείξουν εάν όσα έκανε, είναι αρκετά για να ηρεμήσουν τις νευρικές αγορές, στην Ελβετία και όχι μόνο. Μπορεί να απαιτηθεί περισσότερη υποστήριξη ή διαφάνεια, όπως για παράδειγμα ένα ad-hoc stress test.

Η αστάθεια μπορεί να προκαλέσει απότομη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και συνεπώς των συνθηκών χρηματοδότησης στην πραγματική οικονομία, σχολιάζει. Ήδη την περασμένη εβδομάδα, είδαμε μια απότομη πτώση του δείκτη επενδυτικής εμπιστοσύνης Sentix της Ευρωζώνης. Την επόμενη εβδομάδα, το ZEW πιθανότατα θα δείξει κάτι ανάλογο. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών είναι συνήθως ένας καλός δείκτης-οδηγός για τα σημεία καμπής στην οικονομική τροχιά και θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τέλος στην εκκολαπτόμενη ανάκτηση αυτοπεποίθησης. 

Η εμπειρία που ακολούθησε τον μίνι προϋπολογισμό του Ηνωμένου Βασιλείου τον περασμένο Σεπτέμβριο -αν και με πολύ διαφορετικά κίνητρα- υποδηλώνει ότι η ηρεμία μπορεί να αποκατασταθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ωστόσο, στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, η αποκατάσταση της ηρεμίας ήρθε με αλλαγή στην πορεία της δημοσιονομικής πολιτικής αλλά και της κυβέρνησης. Στην παρούσα φάση, αναμφισβήτητα οι ίδιες οι κεντρικές τράπεζες και οι απότομες αυξήσεις των επιτοκίων τους βρίσκονται πίσω από την αναταραχή. Το να μη σταματήσουν ή τουλάχιστον να επιβραδύνουν την κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη μεταβλητότητα και να επιδεινώσει τους αντίθετους ανέμους στην οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v