Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Στοιχήματα» $16 δισ. από hedge funds κόντρα στις ευρωτράπεζες

Ποιες τράπεζες βρίσκονται στο στόχαστρο των κερδοσκόπων, που τους άνοιξε η όρεξη. Οι απώλειες των ημερών, ο κίνδυνος συνεχών μεταδόσεων και τα κέρδη των short sellers.

«Στοιχήματα» $16 δισ. από hedge funds κόντρα στις ευρωτράπεζες

Θέσεις αξίας άνω των 15,7 δισ. δολαρίων έναντι ευρωπαϊκών τραπεζών είχαν συγκεντρώσει οι short sellers μέχρι την Τρίτη, σύμφωνα με την S&P Global Market Intelligence, μετά την κατάρρευση της αμερικανικής Silicon Valley Bank που πυροδότησε φόβους μετάδοσης της κρίσης και οδήγησε τις μετοχές σε βουτιά.

Μεγάλα hedge funds, όπως τα Marshall Wace και Odey Asset Management, προστέθηκαν σε θέσεις short έναντι ευρωπαϊκών τραπεζών, σύμφωνα με στοιχεία του Breakout Point που επικαλείται το Reuters.

Οι ανοιχτές πωλήσεις περιλαμβάνουν δανεισμό μετοχών με σκοπό αρχικά να πουληθούν και εν συνεχεία να επαναγοραστούν σε χαμηλότερη τιμή, ώστε να αποφέρουν κέρδος.

Η Marshall Wace κατείχε τον μεγαλύτερο αριθμό θέσεων short έναντι τραπεζών, σύμφωνα με δημόσιες ανακοινώσεις από την Αυστρία, την Ιταλία, τη Σουηδία, τη Βρετανία, την Ισπανία και την Πολωνία, που αναλύθηκαν από το Breakout Point. Στις εν λόγω τράπεζες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται οι BAWAG, FinecoBank, Handelsbanken, CaixaBank, NatWest Group και PKO Bank Polski.

Παράλληλα, οι Handelsbanken, Mediobanca, BNP Paribas, Credit Suisse, Close Brothers και Deutsche Bank ήταν μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που έκλεισαν την Τρίτη με το υψηλότερο ποσοστό μετοχών σε δάνεια προς short sellers, σύμφωνα με την S&P Global Market Intelligence.

Οι 113 τράπεζες που παρακολουθήθηκαν από τους ερευνητές σημείωσαν μέση αύξηση 5% των εν λόγω μετοχών το διάστημα 10 έως 14 Μαρτίου.

Τα στοιχεία, φυσικά, δεν κάλυψαν την πτώση των μετοχών της Credit Suisse την Τετάρτη, η οποία υποχώρησε έως 30% αφού ο κορυφαίος μέτοχος εκ Σαουδικής Αραβίας ξεκαθάρισε ότι για τυπικούς λόγους δεν μπορούσε να εισφέρει περισσότερα κεφάλαια στην κλυδωνιζόμενη τράπεζα.

Οι traders με στοιχήματα πώλησης στην Credit Suisse θα μπορούσαν, βάσει των τιμών της αγοράς, να έχουν κέρδη έως 238,6 εκατ. δολάρια από την αρχή του μήνα και 192,4 εκατ. δολάρια από την αρχή του έτους, σύμφωνα με έρευνα της S3 Partners.

Οι μετοχές της BNP Paribas υποχώρησαν έως και 12% την Τετάρτη, πριν ανακάμψουν σε απώλειες 9%, ενώ οι μετοχές της Deutsche Bank υποχώρησαν επίσης σχεδόν 9%.

Το τελευταίο επταήμερο οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχασαν περίπου 120 δισ. ευρώ σε αξία μετοχών.

«Πρόκειται για ξεπούλημα υπό το κράτος του πανικού, με ελάχιστη σκέψη για τα θεμελιώδη», είπε ο Jerome Legras, επικεφαλής ερευνών στην Axiom Alternative Investments.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v