Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πούτιν: Επιδίωκαν να καταρρεύσουμε εκ των έσω, αλλά δεν το πέτυχαν

Η οικονομική ισχύς μας είναι το μείζον κέρδος από την εμπειρία των κυρώσεων, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος ειρωνευόμενος τη δυτική πολιτική. «Κι εγώ ανησύχησα, αλλά τα καταφέραμε».

Πούτιν: Επιδίωκαν να καταρρεύσουμε εκ των έσω, αλλά δεν το πέτυχαν

Αυτό που διακυβεύεται στην Ουκρανία είναι η ίδια η ύπαρξη της Ρωσίας ως κράτους, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πλαίσιο ομιλίας που απηύθυνε σε εργαζόμενους εργοστασίου της αεροπορικής βιομηχανίας στην περιοχή Μπουριατία, πέριξ της λίμνης Βαϊκάλη στη Σιβηρία, γράφει το Reuters.

Ερωτηθείς για τις ανησυχίες που αναδύθηκαν πέρυσι, μετά την επιβολή των δυτικών κυρώσεων, ότι θα κατέρρεε η ρωσική οικονομία, ο πρόεδρος της χώρας δεν έκρυψε ότι ανησυχούσε και ο ίδιος.

Ωστόσο, όπως τόνισε, τα θεμέλια της οικονομικής μας σταθερότητας φάνηκαν πιο ισχυρά απ' ό,τι θα περίμενε κανείς. Η οικονομική κυριαρχία της Ρωσίας είναι το μείζον κέρδος της περυσινής χρονιάς, δήλωσε,  και το ρωσικό χρηματοοικονομικό σύστημα έγινε δυνατότερο. Εξάλλου, όπως τόνισε, αυξάνονται οι πωλήσεις στην εγχώρια αγορά, ενώ πρέπει να ενισχυθεί ο εγχώριος ανταγωνισμός.

«Πολλαπλασιάσαμε την οικονομική ισχύ μας. Τι νόμιζε ο εχθρός; Ότι θα καταρρεύσουμε σε λίγες εβδομάδες;» είπε ειρωνευόμενος τις δυτικές κυρώσεις.

«Ο εχθρός περίμενε ότι τα εργοστάσια θα σταματούσαν, το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα κατέρρεε, η ανεργία θα αυξανόταν, οι διαδηλωτές θα κατέβαιναν στους δρόμους και η Ρωσία θα κατέρρεε εκ των έσω. Αυτό φυσικά δεν συνέβη», είπε ο Πούτιν. 

Στη γεωπολιτική ανάγνωση των πραγμάτων, ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε τη θέση του ότι η Δύση ήταν αποφασισμένη να διαλύσει τη Ρωσία.

«Επομένως, για μας δεν είναι ένα γεωπολιτικό καθήκον, αλλά μια μάχη για την επιβίωση του ρωσικού κράτους, που θα δημιουργήσει τις συνθήκες για τη μελλοντική ανάπτυξη της χώρας και των παιδιών μας», είπε.

«Είναι μια μάχη για τους πληθυσμούς μας που ζουν στην ανατολική Ουκρανία», πρόσθεσε. «Πρέπει, συνεπώς, να ενωθεί η κοινωνία μας, εξήγησε. Μόνο όταν ο εχθρός δει ενωμένη την κοινωνία μας, θα έρθουν οι επιτυχίες και η νίκη».

Ο Πούτιν έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τη Δύση ότι χρησιμοποιεί την Ουκρανία ως εργαλείο για να διεξαγάγει πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και να της επιφέρει μια «στρατηγική ήττα». 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v