Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φρένο στις εξαγωγές τσιπ ετοιμάζεται να πατήσει η ΕΕ

Σκοπός είναι να διασφαλιστεί ότι αυτοί οι τύποι τεχνολογίας, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς, δεν θα καταλήξουν σε λάθος χέρια, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Φρένο στις εξαγωγές τσιπ ετοιμάζεται να πατήσει η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να συντονίσει μια προσέγγιση σε όλο το μπλοκ για τους ελέγχους των εξαγωγών προηγμένων τσιπ, μετά την απόφαση της Ολλανδίας να περιορίσει ορισμένες από τις προμήθειές της, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο και το Bloomberg.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα ταχέως εξελισσόμενο γεωπολιτικό και τεχνολογικό περιβάλλον και κινδύνους που προέρχονται από αναδυόμενες τεχνολογίες όπως ημιαγωγοί υψηλής τεχνολογίας, τεχνητή νοημοσύνη, κβαντική, υπερηχητική, βιοτεχνολογίες», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Στοκχόλμη ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο σκοπός των ελέγχων των εξαγωγών είναι να διασφαλιστεί ότι αυτοί οι τύποι «τεχνολογιών διπλής χρήσης» -οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς- δεν θα καταλήξουν σε λάθος χέρια, είπε, προσθέτοντας ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία υπογράμμισε κινδύνους αντιμετώπισης ανησυχιών και ελέγχων για την ασφάλεια χωρίς μεγάλο συντονισμό.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ο Ντομπρόβσκις είπε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τα κράτη-μέλη για την ανάπτυξη μιας προσέγγισης για τους ελέγχους των εξαγωγών. Βραχυπρόθεσμα, η ΕΕ θα μπορούσε να κάνει πλήρη χρήση της υφιστάμενης νομοθεσίας διπλής χρήσης και να προχωρήσει προς μια πιο συντονισμένη προσέγγιση. Και μετά από αυτό, είπε, θα μπορούσε να αναζητήσει τρόπους για να ενισχύσει αυτό το πλαίσιο, ώστε να είναι σε καλύτερη θέση να υιοθετήσει ελέγχους εξαγωγών σε επίπεδο ΕΕ.

Η Ολλανδία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα περιορίσει περαιτέρω ορισμένες μηχανές ημιαγωγών από την ASML Holding, εν μέσω πιέσεων από τις ΗΠΑ να περιορίσουν την πρόσβαση της Κίνας στην τεχνολογία. 

Η Ολλανδία θα παράσχει στην Κομισιόν τους ελέγχους των εξαγωγών της και ελπίζει ότι θα εγκριθούν από καθεμία από τις 27 χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με τον Ολλανδό υπουργό. Οι χώρες της ΕΕ δεν μπορούν να εμποδίσουν τους ολλανδικούς ελέγχους εξαγωγών, καθώς αποτελούν ζήτημα εθνικής ασφάλειας.

Ο Liesje Schreinemacher, ο Ολλανδός υπουργός Εμπορίου, ζήτησε μια κοινή ευρωπαϊκή θέση για να «δείξουμε ότι είμαστε μια ενωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι είμαστε ένα γεωπολιτικό μπλοκ». Ο Schreinemacher είπε σε δημοσιογράφους στη Στοκχόλμη ότι η Ολλανδία έχει ήδη συζητήσει με τη Γερμανία σχετικά με τους ελέγχους, καθώς η χώρα έχει τους προμηθευτές ASML Zeiss και Trumpf.

Ο Ντομπρόβσκις είπε ότι η ΕΕ θα διεξαγάγει διαβουλεύσεις με τα κράτη-μέλη, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει τα αρχικά άτυπα σχόλια για την ιδέα. «Αυτά είναι πολύ ευαίσθητα θέματα», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v