Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γεωργία: Αποσύρθηκε το νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων»

Υπό το βάρος των μαζικών διαδηλώσεων και της σκληρής καταστολής, η κυβέρνηση έκανε πίσω και απέσυρε το επίμαχο νομοσχέδιο. Όμως η αντιπολίτευση καλεί σε νέες κινητοποιήσεις μέχρι να «γίνει πράξη η φιλοδυτική στροφή της χώρας».

Γεωργία: Αποσύρθηκε το νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων»

Αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο περί ξένων πρακτόρων το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο, μπροστά στο κύμα διαδηλώσεων που ξεσήκωσε. 

Κόμματα της γεωργιανής αντιπολίτευσης, ωστόσο, ανακοίνωσαν πως θα συνεχίσουν να διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης παρά την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Η κινητοποίηση «δεν θα σταματήσει όσο δεν υπάρχει εγγύηση ότι η Γεωργία είναι αποφασιστικά δεσμευμένη σε μια φιλοδυτική οδό», αναφέρουν αντιπολιτευόμενα κόμματα σε κοινή δήλωσή τους και οργανώνουν απόψε νέα συγκέντρωση.

«Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των δεκάδων διαδηλωτών που έχουν συλληφθεί» κατά τις χθεσινές και τις προχθεσινές συγκεντρώσεις, πρόσθεσαν.

Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γεωργία χαιρέτισε την ανακοίνωση για την απόσυρση του νομοσχεδίου, η ψήφιση του οποίου από το κοινοβούλιο προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις στη χώρα του Καυκάσου.

«Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος για την απόσυρση του νομοσχεδίου για την "ξένη επιρροή"», δήλωσε μέσω του Twitter η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία στην Τιφλίδα (Τμπιλίσι). «Ενθαρρύνουμε όλους τους πολιτικούς ηγέτες στη Γεωργία να καταπιαστούν και πάλι με τις φιλοευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.

Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη και την Τετάρτη στη γεωργιανή πρωτεύουσα για να καταγγελθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου, που ήταν παρόμοιο με νόμο που ισχύει στη Ρωσία. Η αστυνομία διέλυσε τους διαδηλωτές με δακρυγόνα και εκτοξευτήρες ύδατος.

Το νομοσχέδιο προέβλεπε πως οι οργανώσεις που λαμβάνουν περισσότερο από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό θα ήταν υποχρεωμένες να καταχωρίζονται ως «πράκτορες του εξωτερικού», διότι διαφορετικά θα απειλούνταν με πρόστιμο.

Οι διαδηλώσεις εντάσσονται σ' ένα ευρύτερο πλαίσιο πολιτικής κρίσης στην πρώην σοβιετική δημοκρατία του Καυκάσου.

Η χώρα, η οποία δέχτηκε ρωσική στρατιωτική επέμβαση το 2008, φιλοδοξεί επισήμως να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, έναν προσανατολισμό που υιοθέτησε μετά την «επανάσταση των ρόδων» του 2003.

Η επανάσταση αυτή έφερε στην εξουσία τον φιλοδυτικό Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος είναι σήμερα στην αντιπολίτευση και στη φυλακή, απ' όπου καταγγέλλει πολιτικό ρεβανσισμό σε βάρος του.

Όμως, πρόσφατα μέτρα της σημερινής κυβέρνησης, όπως το νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες», δημιούργησαν αμφιβολίες όσον αφορά τη διατήρηση των φιλοδυτικών φιλοδοξιών, με την αντιπολίτευση να την καταγγέλλει ότι υποστηρίζει τη Μόσχα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v