Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Κιλιτσντάρογλου ο αντίπαλος Ερντογάν στις εκλογές

Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος είναι ο εκλεκτός των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης για την προεδρία της χώρας. Πιθανή στήριξη από το φιλοκουρδικό HDP. Συμφωνία για επιστροφή της Τουρκίας στο κοινοβουλευτικό σύστημα.

Τουρκία: Κιλιτσντάρογλου ο αντίπαλος Ερντογάν στις εκλογές
Ο ηγέτης του τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

Τα έξι κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν ότι ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα είναι ο υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές του 2023, μετά από κοινή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι συμφώνησε με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολιτευτικής συμμαχίας να επιστρέψει η χώρα στο κοινοβουλευτικό σύστημα. 

«Ως αποτέλεσμα των συναντήσεων μας, αποφασίσαμε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να είναι ο υποψήφιός μας για την προεδρία», ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Κόμματος Ευδαιμονίας Τεμέλ Καραμολάογλου.

Είχε προηγηθεί η απόφαση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) να αποδεχτεί την πρόταση του δεξιού «Καλού Κόμματος» της Μαράλ Ακσενέρ να υπηρετήσουν ως αντιπρόεδροι οι δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας αν η αντιπολίτευση κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, αποκαθιστώντας με αυτόν τον τρόπο τη ρήξη που είχε προκληθεί την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, ο Γιαβάς και ο Ιμάμογλου δεν θα χρειαστεί να παραιτηθούν από τα δημαρχιακά τους καθήκοντα πριν από τις εκλογές που προγραμματίζονται για τον Μάιο.

Την Παρασκευή η Ακσενέρ είχε προκαλέσει ρήγμα στην αντιπολιτευτική συμμαχία, καθώς είχε δηλώσει ότι δεν μπορούσε να αποδεχτεί την πρόταση να είναι κοινός υποψήφιος ο Κιλιτσντάρογλου.  Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) «μας επέβαλε μια λύση που δεν μπορούμε να αποδεχτούμε», είχε δηλώσει.

Εν τω μεταξύ, το τρίτο σε κοινοβουλευτική δύναμη φιλοκουρδικό κόμμα HDP ανακοίνωσε ότι είναι πιθανό να μην κατεβάσει δικό του υποψήφιο και να στηρίξει τον Κιλιτσντάρογλου. Η απόφαση θα ληφθεί μετά από ανοιχτές και καθαρές συζητήσεις, πρόσθεσε το HDP.

Επί των οικονομικών, ο αντιπολιτευτικός συνασπισμός υπό τον Κιλιτσντάρογλου (Εθνική Συμμαχία) έχει εξαγγείλει ότι θα επιστρέψει στην εφαρμογή ορθόδοξων νομισματικών πολιτικών και θα αποκαταστήσει την αυτονομία της κεντρικής τράπεζας — ο Ερντογάν σήμερα έχει την εξουσία να διορίζει και να απολύει απευθείας τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας και τα μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v