Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς επανένωση η Συμμαχία των Εξι της αντιπολίτευσης στην Τουρκία

Το κόμμα της Ακσενέρ θέλει να επιστρέψει στη συμμαχία της αντιπολίτευσης, από την οποία αποχώρησε διαφωνώντας με την επιλογή του υποψηφίου στις εκλογές, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου. Τι προτείνει.

Προς επανένωση η Συμμαχία των Εξι της αντιπολίτευσης στην Τουρκία

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας αποδέχεται την πρόταση για τους δημάρχους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας του κόμματος να υπηρετήσουν ως αντιπρόεδροι εάν η αντιπολίτευση κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμος αξιωματούχος του CHP τη Δευτέρα.

Πρόσθεσε ότι οι υπόλοιποι ηγέτες της συμμαχίας της αντιπολίτευσης θα εξετάσουν την πρόταση, η οποία έγινε από το δεξιό «Καλό Κόμμα» (IYI), αφού αποχώρησε από τη συμμαχία την περασμένη εβδομάδα σε μια διαφωνία σχετικά με το ποιος θα έπρεπε να είναι ο  υποψήφιος πρόεδρος.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο δήμαρχος της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου θα μπορούσαν να είναι βουλευτές του Κεμάλ Κιλιντσάρογλου - του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος ή CHP - ανέφεραν ανώτεροι αξιωματούχοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα γραφεία των Ιμάμογλου και Γιαβάς αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Ο εκπρόσωπος του ΙΥΙ ανακοίνωσε την πρόταση, αφότου οι δήμαρχοι επισκέφθηκαν την επικεφαλής του ΙΥΙ Μαράλ Ακσενέρ. Νωρίτερα ο Γιαβάς, μέλος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, δήλωσε ότι το ΙΥΙ θέλει να επανέλθει στη συμμαχία.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, ο Γιαβάς και ο Ιμάμογλου δεν θα χρειαστεί να παραιτηθούν από τα δημαρχιακά τους καθήκοντα πριν από τις εκλογές που προγραμματίζονται για τον Μάιο, είπαν οι πηγές, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή οι συζητήσεις δεν είναι δημόσιες.

Ράλι για τα τουρκικά ομόλογα

Ενισχύονται τα ευρωομόλογα της Τουρκίας και υποχωρούν τα CDS, μετά τη δημοσίευση της είδησης για πρόταση της αντιπολίτευσης να είναι αντιπρόεδροι δύο δημοφιλείς δήμαρχοι, αν κερδίσει τις εκλογές. 

Τα δολαριακά ομόλογα λήξης 2047 εκτινάχθηκαν στο πιο υψηλό του τελευταίου μήνα, με τις αποδόσεις να πέφτουν κάτω από το 9%, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Το κόστος ασφάλισης του τουρκικού χρέους έναντι χρεοκοπίας τα επόμενα πέντε χρόνια έπεσε επίσης στο χαμηλότερο σημείο ενός μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v