Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σεντένο (ΕΚΤ): Οι αποφάσεις μετά την αύξηση Μαρτίου πρέπει να βασίζονται σε στοιχεία

«Πρέπει να δούμε πολύ προσεκτικά ποια θα είναι η πρόβλεψη του Μαρτίου. Αυτά είναι τα πιο σημαντικά δεδομένα που θα έχουμε για να καθοδηγήσουμε τις μελλοντικές μας αποφάσεις», δήλωσε το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σεντένο (ΕΚΤ): Οι αποφάσεις μετά την αύξηση Μαρτίου πρέπει να βασίζονται σε στοιχεία

Οι αποφάσεις πολιτικής, μετά την πιθανή αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, πρέπει να βασιστούν σε στοιχεία, δήλωσε τη Δευτέρα το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Σεντένο.

"Πρέπει να δούμε πολύ προσεκτικά ποια θα είναι η πρόβλεψη του Μαρτίου. Αυτά είναι τα πιο σημαντικά δεδομένα που θα έχουμε για να καθοδηγήσουμε τις μελλοντικές μας αποφάσεις", δήλωσε ο Σεντένο στην εφημερίδα La Stampa.

Οπως θυμίζει το Reuters, την Κυριακή, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα παραμείνει υψηλός βραχυπρόθεσμα, καθιστώντας μια αύξηση 50 μονάδων αργότερα αυτόν τον μήνα ολοένα και πιο βέβαιη.

Η ΕΚΤ έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούλιο και ουσιαστικά υποσχέθηκε επιπλέον αύξηση μισής ποσοστιαίας μονάδας στις 16 Μαρτίου.

"Αν με ρωτήσετε τι θα συμβεί μετά τον Μάρτιο, νομίζω ότι είναι σημαντικό να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις εκτιμήσεις που θα έχουμε σε λίγες μέρες", σημείωσε ο Σεντένο, προσθέτοντας ότι η διαδικασία αύξησης του κύριου επιτοκίου ήταν πολύ γρήγορη.

"Αυτό δεν έχει ξαναγίνει, ποτέ δεν έγινε τόσο γρήγορα. Χρειαζόμαστε λίγη υπομονή για να επιτρέψουμε σε αυτές τις 300 μονάδες βάσης της αύξησης να έχουν αντίκτυπο στον πληθωρισμό, γιατί αυτός είναι ο κύριος στόχος μας", είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v