Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατηφόρισε ο τζίρος στο λιανεμπόριο της ευρωζώνης

Οι λιανικές πωλήσεις στις 20 χώρες που μοιράζονται το ευρώ αυξήθηκαν 0,3% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο, αλλά υποχώρησαν 2,3% ετησίως.

Κατηφόρισε ο τζίρος στο λιανεμπόριο της ευρωζώνης

Οι λιανικές πωλήσεις της ευρωζώνης ανέκαμψαν πολύ λιγότερο από το αναμενόμενο σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο και παρέμειναν χαμηλότερα σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, υπογραμμίζοντας την αδυναμία της καταναλωτικής ζήτησης στην ευρωζώνη και την ευρύτερη οικονομική επιβράδυνση.

Οπως μεταδίδει το Reuters, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Eurostat ανέφερε ότι οι λιανικές πωλήσεις στις 20 χώρες που μοιράζονται το ευρώ αυξήθηκαν 0,3% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο, σημειώνοντας πτώση 2,3% σε ετήσια βάση.

Το αποτέλεσμα ήταν πολύ χαμηλότερο από τις προσδοκίες των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, οι οποίοι προέβλεπαν άνοδο 1,0% μηνιαίως και πτώση 1,8% ετησίως.

Οι οικονομολόγοι βλέπουν τις λιανικές πωλήσεις ως καλό δείκτη για την καταναλωτική ζήτηση, η οποία έχει δεχθεί χτύπημα λόγω του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού, που προκλήθηκε κυρίως από την αύξηση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v