Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Δασμοί +40% στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα

Ερντογάν, ο επιμένων... τουρκικά: Βγαίνει στην αγορά το εγχώριας κατασκευής ηλεκτρικό αυτοκίνητο Togg και η κυβέρνηση παίρνει μέτρα προκειμένου να ενισχύσει τις πωλήσεις του, επιβάλλοντας επιπλέον φόρο στις κινεζικές εισαγωγές.

Τουρκία: Δασμοί +40% στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα

Η Τουρκία αύξησε τους τελωνειακούς δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα καθώς η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο εγχώριας παραγωγής, μεταδίδει το Bloomberg.

Η Τουρκία θα επιβάλει επιπλέον δασμό 40% στα ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα, σύμφωνα με την επίσημη εφημερίδα της κυβερνήσεως.

Το τουρκικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο Togg αποτελεί βασική προεκλογική υπόσχεση για τον Ερντογάν. Το πρώτο μοντέλο SUV παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο και οι πωλήσεις πρόκειται να ξεκινήσουν το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Η κυβέρνηση υποστήριξε το έργο με φορολογικές περικοπές, δωρεάν εγκαταστάσεις, χαμηλό κόστος δανεισμού και εγγύηση αγοράς 30.000 οχημάτων ετησίως μέχρι το τέλος του 2035.

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Τουρκία σχεδόν τριπλασιάστηκαν σε 7.733 μονάδες το 2022, ενισχυμένες από τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές σε σχέση με τα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Ωστόσο εξακολουθούν να αποτελούν μόλις λίγο πάνω από το 1% της αγοράς επιβατικών αυτοκινήτων της χώρας.

Η δυναμική της αγοράς έχει ήδη τραβήξει την προσοχή των Κινέζων κατασκευαστών. Αυτή την εβδομάδα, ο κινεζικός γίγαντας ηλεκτρικών οχημάτων BYD υπέγραψε μνημόνιο με την τουρκική εταιρεία διανομής ALJ Turkiye, προκειμένου να εισέλθει στην αγορά της χώρας με επιβατικά και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v