Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Εσπασε η «Συμμαχία των 6» της αντιπολίτευσης

Βολές από την αρχηγό του Καλού Κόμματος κατά των Ρεπουμπλικανών του Κιλιτσντάρογλου. Προτείνει ως υποψήφιους προέδρους τους δημάρχους Κωνσταντινούπολης και Αγκυρας.

Τουρκία: Εσπασε η «Συμμαχία των 6» της αντιπολίτευσης

Διχασμένη προχωρά η τουρκική αντιπολίτευση, καθώς η αρχηγός του Καλού Κόμματος (Iyi Parti) Μεράλ Ακσενέρ απέρριψε την υποψηφιότητα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η επικεφαλής του δεξιού κόμματος Iyi είπε ότι η αντιπολιτευτική «Συμμαχία των 6 κομμάτων» δεν αντικατοπτρίζει πλέον τη λαϊκή βούληση, σηματοδοτώντας την αποχώρηση του κόμματός της από τον ομάδα ενόψει των εκλογών του Μαΐου.

Η Ακσενέρ είπε ότι το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) «μας επέβαλε μια λύση που δεν μπορούμε να αποδεχτούμε». Ζήτησε από τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και τον δήμαρχο Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς να ανακοινώσουν την υποψηφιότητά τους για την προεδρία της χώρας κατά τις επερχόμενες εκλογές της 14ης Μαΐου.

Οι προεδρικοί υποψήφιοι που πρότεινε το κόμμα της δεν έγιναν δεκτοί από τα άλλα πέντε κόμματα, και ακολούθως κάλεσε τους δημάρχους να πράξουν το καθήκον τους, σε μια προφανή πρόσκληση να είναι υποψήφιοι, μεταδίδει το Al Jazeera.

Τα άλλα πέντε κόμματα της συμμαχίας συμφώνησαν στην επιλογή του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ως κοινού υποψηφίου απέναντι στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για τις εκλογές της 14ης Μαΐου.

«Αυτή η συμμαχία έπαψε να αποτελεί πλατφόρμα συναντίληψης. Έγινε υποστηρικτής ενός και μόνου κόμματος», είπε η επικεφαλής του Καλού Κόμματος.

Η Ακσενέρ άφησε αιχμές ότι ο αρχηγός του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχει προσωπικές φιλοδοξίες να γίνει πρόεδρος. 

Οι δηλώσεις Ακσενέρ με τις οποίες τινάζει στον αέρα τη Συμμαχία των 6, σημειώνει η ΕΡΤ, έγινε την ώρα που ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε συνάντηση με τους ηγέτες δύο αριστερών κόμματων.

Μετά από πολύωρη συνάντηση την Πέμπτη, η συμμαχία είχε ανακοινώσει ότι θα αναγγείλει τον κοινό υποψήφιο της τη Δευτέρα για να αντιπαρατεθεί στον Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές, μόλις δυόμισι μήνες πριν από τις εκλογές.

Ωστόσο, η θέση της Ακσενέρ πιθανώς δυσχεραίνει την αντιπολίτευση στην προσπάθειά της να νικήσει τον Ερντογάν.

Δημοσκοπήσεις έχουν δείξει πράγμαι ότι οι Ιμάμογλου και Γιαβάς, δήμαρχοι των δύο μεγαλύτερων πόλεων που προέρχονται από τους Ρεπουμπλικανούς, θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη απόδοση από τον Κιλιτσντάρογλου έναντι του Ερντογάν.

Η αντιπολίτευση της Τουρκίας συνεργάστηκε πιο στενά μετά την επιτυχία της να πάρει τον έλεγχο μεγάλων δήμων, όπως η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα, από το κυβερνών AKP του Ερντογάν στις περιφερειακές εκλογές του 2019.

Η διχόνοια εντός της αντιπολιτευτικής συμμαχίας, ωστόσο, εγείρει αμφιβολίες πλέον σχετικά με την ικανότητά της να κεφαλαιοποιήσει τη διάβρωση της δημοτικότητας του Ερντογάν που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

 

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v