Συνέχισαν να υποχωρούν οι διεθνείς τιμές των τροφίμων τον περασμένο μήνα, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να ανακουφίσει τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα σε όλο τον κόσμο.
Ο παγκόσμιος δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος παρακολουθεί τις τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής, κινήθηκε καθοδικά τον Φεβρουάριο για 11ο συνεχόμενο μήνα.
Οπως μεταδίδει ο Guardian, ο δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 129,8 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 130,6 τον Ιανουάριο. Αυτή είναι η χαμηλότερη ένδειξη από τον Σεπτέμβριο του 2021.
Ο δείκτης υποχωρεί τώρα σχεδόν κατά 19% από το υψηλό ρεκόρ των 159,3 μονάδων που σημειώθηκε τον περασμένο Μάρτιο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο FAO αναφέρει ότι η «οριακή πτώση» του δείκτη τροφίμων οφείλεται σε σημαντικές μειώσεις των δεικτών τιμών των φυτικών ελαίων και των γαλακτοκομικών προϊόντων, σε συνδυασμό με τους χαμηλότερους δείκτες δημητριακών και κρέατος. Ωστόσο, η τιμή της ζάχαρης αυξήθηκε απότομα.
Οι τιμές των ειδών παντοπωλείου στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 17% τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με την ομάδα έρευνας αγοράς Kantar -πρόκειται για ρεκόρ όσον αφορά τον πληθωρισμό τροφίμων, καθώς τα σούπερ μάρκετ ανεβάζουν απότομα τις τιμές.
Οι φόβοι ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες εκμεταλλεύονται τον υψηλό πληθωρισμό για να ενισχύσουν τα περιθώρια κέρδους τους προκάλεσαν μια προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι παρακολουθεί στενά την πιθανή αύξηση των τιμών των καταναλωτών.