Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσικούς θαλάμους βασανιστηρίων στη Χερσώνα αποκαλύπτει ολλανδική ΜΚΟ

Τουλάχιστον 20 θάλαμοι «είχαν σχεδιαστεί και χρηματοδοτούνταν απευθείας από το ρωσικό κράτος», σύμφωνα με ερευνητές της Global Rights Compliance.

Ρωσικούς θαλάμους βασανιστηρίων στη Χερσώνα αποκαλύπτει ολλανδική ΜΚΟ

Ένα δίκτυο τουλάχιστον 20 θαλάμων βασανιστηρίων στην πρόσφατα απελευθερωθείσα νότια ουκρανική περιοχή της Χερσώνας είχε «σχεδιαστεί και χρηματοδοτούνταν απευθείας από το ρωσικό κράτος», ανακοίνωσαν ερευνητές εγκλημάτων πολέμου επικαλούμενοι νέα αποδεικτικά στοιχεία.

Η Κινητή Ομάδα Δικαιοσύνης, η οποία χρηματοδοτείται από τη Βρετανία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ, συνεργάζεται με Ουκρανούς εισαγγελείς για εγκλήματα πολέμου σε όλη την Ουκρανία και ειδικότερα στη Χερσώνα, από τότε που η περιοχή ανακτήθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις τον Νοέμβριο, μετά από οκτώ μήνες ρωσικής κατοχής.

Το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου δεν απάντησε σε αίτημα να σχολιάσει το θέμα.

Το Reuters είχε αναφερθεί στην κλίμακα των θαλάμων βασανιστηρίων στη Χερσώνα τον Ιανουάριο, όταν οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι περίπου 200 άνθρωποι φέρεται να έχουν βασανιστεί σε 10 τοποθεσίες. Επιζώντες δήλωσαν στο Reuters ότι βασανίστηκαν με διάφορους τρόπους, όπως με ηλεκτροσόκ και τεχνικές πνιγμού.

Η Μόσχα έχει αρνηθεί ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου ή ότι στοχεύει αμάχους στην Ουκρανία.

Η Κινητή Ομάδα Δικαιοσύνης, που συστάθηκε τον Μάιο του 2022 από την εταιρεία ανθρωπιστικού δικαίου Global Rights Compliance που εδρεύει στην Ολλανδία, υποστηρίζεται από διεθνείς εμπειρογνώμονες και βοηθά το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας που εξετάζει περισσότερες από 71.000 αναφορές για εγκλήματα πολέμου σε εθνικό επίπεδο από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου 2022.

«Νέα στοιχεία που συλλέχθηκαν από την πρόσφατα απελευθερωθείσα Χερσώνα αποκαλύπτουν ότι οι θάλαμοι βασανιστηρίων σχεδιάστηκαν και χρηματοδοτήθηκαν απευθείας από το ρωσικό κράτος», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομάδα, που συστάθηκε από τον Βρετανό δικηγόρο Γουέιν Τζόρντας.

Μάρτυρες περιέγραψαν τη χρήση βασανιστηρίων με ηλεκτροσόκ και με νερό από τις ρωσικές δυνάμεις. Τουλάχιστον 1.000 επιζώντες από τους θαλάμους βασανιστηρίων έχουν καταθέσει στοιχεία στους ερευνητές και περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενοι από τη Χερσώνα, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ομάδας.

Η χρηματοδότηση του δικτύου εγκαταστάσεων βασανιστηρίων αποτελούσε μέρος ρωσικού κρατικού σχεδίου για την «υποταγή, επανα-διαπαιδαγώγηση ή θανάτωση Ουκρανών πολιτικών ηγετών και απλών αντιφρονούντων», ανέφερε η ομάδα στην ανακοίνωσή της.

Τα κέντρα βασανιστηρίων λειτουργούσαν από διάφορες ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, όπως η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB), η τοπική FSB της Χερσώνας και η ρωσική υπηρεσία φυλακών, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς.

Διεξάγεται επίσης έρευνα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, στο πλαίσιο των εγχώριων και διεθνών προσπαθειών να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία σε ολόκληρη την Ουκρανία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v