Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βίσκο (ΕΚΤ): Πρέπει να συνεχιστεί η αυστηρή πολιτική

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η νομισματική σύσφιξη της ευρωζώνης πρέπει να συνεχιστεί για να διασφαλιστεί ότι η προσωρινή αύξηση του πληθωρισμού δεν θα γίνει πιο επίμονο φαινόμενο, σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ.

Βίσκο (ΕΚΤ): Πρέπει να συνεχιστεί η αυστηρή πολιτική

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ιγνάσιο Βίσκο, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια στη μάχη τους με τον πρωτοφανή πληθωρισμό της εποχής του ευρώ.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σύσφιξη του νομισματικού προσανατολισμού της ευρωζώνης πρέπει να συνεχιστεί για να διασφαλιστεί ότι η προσωρινή αύξηση του πληθωρισμού που προκαλείται από ένα σοκ προσφοράς δεν θα γίνει πιο επίμονο φαινόμενο που συντηρείται από παράγοντες ζήτησης», δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ιταλίας.

Μετά από μια προγραμματισμένη αύξηση κατά μισή μονάδα αυτόν τον μήνα, ο ρυθμός των κινήσεων των επιτοκίων θα καθοριστεί από τα εισερχόμενα οικονομικά δεδομένα και τις προοπτικές για τις τιμές, είπε ο Βίσκο σε ομιλία του σε εκδήλωση στη Φρανκφούρτη.

Τα στοιχεία αυτή την εβδομάδα αποκάλυψαν αιφνιδιαστικές αυξήσεις του πληθωρισμού στη Γερμανία και σε άλλες κορυφαίες οικονομίες της ευρωζώνης, ωθώντας τους επενδυτές να τιμολογήσουν ένα τερματικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ στο 4%, από το τρέχον επίπεδο του 2,5%.

Συζητώντας τους κινδύνους του να κάνουν πολλά ή να κάνουν πολύ λίγα για να αντιμετωπίσουν την άνοδο των τιμών που ακολούθησε τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Βίσκο είπε: «Πιστεύω ότι πρέπει να δοθεί ίση βαρύτητα και στους δύο κινδύνους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v